Ürüléknek álcázza magát egy frissen felfedezett békafaj

2023.04.13. · tudomány

„Harminc évig szobroztam éjjel-nappal, esőben, szélben a faodvak mellett, hogy békákat kutassak” – mondta Steve Richards biológus, annak a tanulmánynak a vezető szerzője, amelyben ő és társai elsőként írnak le öt új békafajt. Az állatokat Pápua Új-Guineában fedezték fel, ahol Richards szerint több békafaj él, mint bármelyik másik szigeten a Földön.

Az újonnan felfedezett állatok mindegyike a Litoria nemhez tartozik, és Új-Guinea középső részén élnek. Ritka állatokról van szó, egyiküket, a Litoria naispela csak egy Herowana nevű falu közvetlen környezetében figyelték meg a kutatók. Az állat a melanéziai naispela szó után kapta a nevét, ez a pidzsin nyelvben „csinosat” vagy „gyönyörűt” jelent.

photo_camera Fiatal Literia naispela Fotó: Steve Richards

Fogyóban a béka

Ez azért is érdekes, mert bár valóban csinos állatokról van szó, fiatal korukban érdekes rejtőszínben pompáznak: Paul Oliver biológus szerint azért hasonlítanak a madárürülékre, mert így kevésbé keltik fel a ragadozók figyelmét. A kifejlett példányok már egészen békaszerűek. Oliver szerint az is figyelemre méltó, hogy az állatok a faodúkban összegyűlt vízben élnek, ez az első ismert új-guineai békafaj, amelyik így viselkedik.

photo_camera A Litoria lisae a békakutató feleségéről kapta a nevét Fotó: Steve Richards

A Litoria gracilist a Strickland és a Kikori folyók között emelkedő hegyek lábánál figyelték meg, nevét kecses termetéről kapta.

photo_camera A kecses Litoria gracilis Fotó: Steve Richards

A L. haematogastert a vérvörös hasáról keresztelték el így, az állatot csak a Darai-fennsíkon figyelték meg.

photo_camera A vöröshasú haematogaster. A képen pont a hasa nem látszik. Fotó: Steve Richards

A L. daraiensis szintén itt él, ez a faj a nevét is az élőhelye alapján kapta. Richards egy fajt a feleségéről, Lisa Caponról is elnevezett, ez a Litoria Lisae.

photo_camera L. daraiensis Fotó: Steve Richards

Justine van Mourik, a Dél-Ausztráliai Múzeum igazgatója szerint a mostani felfedezés azért is fontos, mert a kétéltűek egyre fogynak a világban, ilyenkor pedig különösen felhívni a figyelmet az új-guineai kétéltűpopuláció sokszínűségére és védelmére.


link Forrás
link Forrás
link Forrás