Elon Musk is belevág a saját ChatGPT-riválisának fejlesztésébe

2023.02.28. · TECH

Miután sorra jelentik be a legnagyobb amerikai, kínai és más techcégek, hogy az OpenAI nagy sikerű chatbotjához, a ChatGPT-hez hasonló eszközt fejlesztenek, az elmúlt hetekben a Tesla, a Twitter és a SpaceX vezére, Elon Musk is aktivizálta magát a területen.

Az Information értesülései szerint Musk nemrég megkereste Igor Babuschkint, a Google anyacégéhez (Alphabet) tartozó DeepMind korábbi kutatóját, hogy rakjon össze egy csapatot, amely az egyébként Musk részvételével és pénzügyi támogatásával létrejött OpenAI-nak állítana alternatívát.

Musk 2015-ben a Szilícium-völgy startupügyi fenegyerekével, Sam Altmannal közösen alapította meg az OpenAI-t, ami akkor még nonprofit kutatóintézetként működött, majd 2018-ban összeférhetetlenségre hivatkozva lépett ki az igazgatói tanácsából. Az eleinte a nyílt forráskódú mesterséges intelligenciát pártoló OpenAI időközben forprofit céggé alakult, és nemrég a Microsofttal kötött több milliárd dolláros szerződést, exkluzív felhasználást biztosítva a techcégnek – így jött létre a ChatGPT továbbfejlesztett verzióját használó új Bing kereső is.

Ezt korábban Musk már kifogásolta egy tweetjében, amiben arról írt, hogy nem véletlenül nevezte el „Open” AI-nak a céget, amely mára teljesen szembefordult korai céljaival, és „gyakorlatilag a Microsoft irányítja”.

link Forrás

Az Information azt írja, Musk és Babuschkin egyelőre nem szerződött le egymással hivatalosan, de már tartottak megbeszéléseket a kutatócsapat összeállításáról. A projekt mindenesetre korai fázisban tart, és egyelőre nincs szó arról, hogy a chatbotot beépítenék Musk bármelyik cégének termékeibe.

Hogy mi a célja ezzel Musknak, azt pontosan nem tudni, és meglehetősen ellentmondásosak a nyilatkozatai is ezzel kapcsolatban. Az Information szerint a „woke AI” ellenpólusát igyekszik létrehozni, vagyis leszámolna a ChatGPT-be és társaiba beépített biztonsági szűrőkkel, amelyek megakadályozzák, hogy például rasszista vagy más módon sértő szövegeket állítson elő a gép, miközben arról is beszélt, hogy olyan szabályozó testületet kell felállítani a mesterséges intelligencia felügyeletére, amilyen a gyógyszerek vagy a járművek biztonságosságát felügyelik.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás