Feltártak egy 2000 éves nekropoliszt Párizs belvárosában

2023.04.20. · tudomány

Egy forgalmas pályaudvar mellett bukkantak ókori nekropoliszra a francia fővárosban. A temetkezési helyen összesen 50 sírt találtak, amelyek számos információt szolgáltatnak a Párizs elődjét jelentő város, Lutetia kultúrájáról. ŰA régészek ezért úgy döntöttek, a feltárt sírokban talált csontokat és tárgyakat további elemzés céljából összegyűjtik.

Az Institut National de Recherches Archeologiques Preventives egyik munkatársa a sírok vizsgálatán dolgozik Párizsban.
photo_camera Az Institut National de Recherches Archeologiques Preventives (INRAP – Nemzeti Régészeti Kutatási Intézet) egyik munkatársa a sírok vizsgálatán dolgozik Párizsban. Fotó: THOMAS SAMSON/AFP

Hiába zajlottak a környéken útépítések, infrastruktúrafejlesztések, eddig nem találták meg a Port-Royal pályaudvar melletti nekropoliszt. Most viszont, az új kijárat építése miatt új feltárás kezdődött, ennek során találták meg a sírokat, írja a France24 az AFP hírügynökségre hivatkozva.

A most feltárt temetkezési hely meglehetősen közel esik az 1800-as években felfedezett Saint Jacques nekropoliszhoz. Ezt akkor betemették és csak az értékesebb tárgyakat gyűjtötték össze a sírokból. A szakértők szerint most ennek a temetőnek egy újabb szakaszát találhatták meg a pályaudvar közelében.

A március óta tartó ásatásokban 50 sírt tártak fel, amelyekben egytől egyig teljes testeket temettek el, pedig a korszakra jellemző volt a hamvasztás is. A koporsók mára nem maradtak fenn, néhány szög emlékezteti a tudósokat arra, hogy a testeket azokban helyezték végső nyugalomra.

A sírokban néhány apróbb értéktárgy is helyet kapott: érméket, ékszereket, hajtűket, esetleg cipőket helyeztek el a halottak mellé a temetéskor. Emellett áldozati állatok csontvázai is előkerültek a nekropoliszban.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás