Ugyan nem várta el senki, a Google egyik AI modellje mégis megtanult bengáliul

2023.04.20. · TECH

Roppant kevés bengáli szöveg segítségével tanította meg önmagát a nyelv használatára a Google egyik mesterséges intelligencia (MI, angolul AI) modellje, számolt be róla a vállalat technológia és társadalmi kapcsolataiért felelős alelnöke, James Manyika a CBS 60 Minutes című műsorában. A beszélgetést a Quartz szemlézte.

A meglepően gyors és kevés információn alapuló tanulás ugyanakkor elég sikeres, a modell ugyanis komplett szövegeket képes lefordítani. Az viszont, hogy mindez hogy lehetséges, nem igazán tisztázott. A mesterséges intelligencia modelleket fejlesztő szakemberek az ilyen kérdéseknél hivatkoznak fekete dobozként a modellekre.

Bár a Google-nek már van néhány ötlete, hogy lehetséges, hogy a modell önállóan tanulta meg a nyelvet, egyelőre nincs biztos magyarázat. A műsorvezető, Scott Pelley ezért rákérdezett Sundar Pichai vezérigazgatónál, hogy miért tették publikussá a Google nyelvi modelljét, ha annak még számos teljesen ismeretlen működése van.

A Google vezérigazgatója erre azzal válaszolt, hogy az emberi elme működését sem ismerjük száz százalékban. Ezután a beszélgetés a Bard hibáira terelődött, amiket a szakemberek szerint robosztusabb modellek fejlesztésével lehetne kiküszöbölni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás