Az elefántfókák a mélyben alusszák ki magukat, így védekeznek a ragadozóktól

2023.04.21. · tudomány

Amerikai kutatók követték az északi elefántfókák (Mirounga angustirostris) útját és viselkedését, és megállapították, hogy az állatok akár több száz méteres mélységbe sodródva alszanak, írja a BBC. Ilyen mélységben már nem leselkednek rájuk azok a ragadozók, amik a felszínen, így sokkal nagyobb biztonságban vannak ebben a sebezhető időszakban.

A fókák aktivitását figyelték meg több ezer kilométeren keresztül, így állapították meg, hogy az akár 760 méteres mélységig is leúszó állatok a nap során összesen alig 2 órát alszanak. Azt is merülő szundításokból teljesítik, így kerülik el a rájuk leselkedő ragadozókat.

A Science-ben publikált tanulmányból kiderül, hogy bár minden állatnak szüksége van alvásra, a fókák kimondottan keveset igényelnek belőle és azt is viszonylag extrém körülmények között teljesítik. Egy alvásciklus a rendelkezésre álló adatok alapján mindössze 20 percig tart.

Az elefántfókák annak ellenére, hogy ilyenkor mély álomba szenderülnek, biztonságosan felébrednek még azelőtt, hogy elfogyna a rendelkezésükre álló oxigén.

Északi elefántfókák
photo_camera Északi elefántfókák Fotó: Michael "Mike" L. Baird/(c) Michael "Mike" L. Baird

A kutatás azonban nemcsak a meglepő alvási szokásokat tárta fel, hanem világossá vált az is, hogy az állatok rendre bevett alvóhelyeikre térnek vissza szundikálni. Vagyis a megbízható alvóhelyek ugyanúgy fontosak lehetnek számukra, mint a vadászterepek és az utódgondozáshoz biztonságos területek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás