A gördeszkázás javíthatja a koraszülött csecsemők mozgásfejlődését

2023.04.24. · tudomány

A terhesség 32. hete előtt született csecsemők körülbelül egyharmadánál alakul ki mozgásszervi zavar, köztük a kúszás és a járás megkésett elsajátítása, valamint olyan finom motoros problémák, mint a labdafogás nehézsége.

Marianne Barbu-Roth, a Párizsi Egyetem (Université Paris Cité) kutatója és kollégái egy gördeszkaszerű eszközt fejlesztettek ki, amely segítségével a koraszülötteket röviddel a világra jövetelüket követően pótolhatják azokat a mozgásfejlődési stációkat, amelyeket az időre született társaik még az anyaméhben abszolváltak – írja a New Scientist.

A speciális orvosi gördeszka teszteléséhez a kutatók 44 koraszülött csecsemőt vontak be négy párizsi kórház újszülött osztályáról. A csecsemőket véletlenszerűen három csoportra osztották. Az első csoportban a csecsemők a gördeszkát használták, míg a második csoportba tartozók nyolc héten át naponta 5 percig feküdtek hason fekve egy szőnyegen, miközben egy képzett terapeuta foglalkozott velük. A harmadik csoportban lévők a szokásos otthoni vizsgálatokat kapták, beavatkozás nélkül, szintén 8 héten keresztül.

A Párizsi Egyetem kutatói által kifejlesztett speciális gördeszkával kúszó koraszülött csecsemő és mozgásfázisai
photo_camera A Párizsi Egyetem kutatói által kifejlesztett speciális gördeszkával kúszó koraszülött csecsemő és mozgásfázisai Fotó: New Scientist/ YouTube

A gördeszkát használó csecsemők átlagosan 139 centimétert tudták előre tolni magukat az 5 perces foglalkozások alatt. „Figyelemre méltó, hogy a koraszülött csecsemők már ebben a nagyon korai életkorban is képesek voltak nagy távolságokat megtenni” – idézi a lap a kutatás vezetőjét. A gördeszkások a többi csoportba tartozókhoz képest nagyobb valószínűséggel fejlesztették ki a fejkontrollt 2 hónapos korukra, 9 hónapos korukra már önállóan kúsztak, 12 hónapos korukra pedig már segítség nélkül álltak is.

A New Scientist szerint a jelenleg csak egy preprint tanulmányban ismertetett francia kutatás kritizálók azt állítják, hogy a kis mintán elvégzett teszteket olyan koraszülöttek bevonásával végezték, akiknek nem volt agykárosodásuk, holott a mozgásfejlődési problémák leginkább őket érintik. A legtöbb koraszülött ugyanis legkésőbb 8 éves korára behozza elmaradását ezen a területen.

Az alábbi videóban a kutatás mozgóképes összefoglalója:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás