A felmelegedés miatt minden századik amerikai gyerek koraszülött lesz az évszázad végére

2019.12.18. · tudomány

Mivel a nagy hőség képes a vártnál korábban beindítani a szülést, a klímaváltozás nagy hatással lehet az idő előtti szülések alakulására is. Ha a felmelegedés üteme így folytatódik, az évszázad végére akár 250 ezer nappal is rövidülhet az amerikai kismamák összesített terhességi időszaka – állítja a Nature Climate Change című folyóiratban decemberben megjelent tanulmány.

Az amerikai Nemzeti Közgazdasági Kutatóiroda környezetkutatói 56 millió, az Egyesült Államokban 1969 és 1988 között született ember adatait vizsgálták meg regionális szinten. Azt követték, hogy napról napra hogyan változtak a születési arányszámok az egyes területeken (megyékben, körzetekben), és ez hogyan viszonyul a helyi hőmérsékleti adatokhoz. A számításhoz szükséges matematikai modellt úgy dolgozták ki, hogy az a lehető legjobban kizárja a születésszámot befolyásoló egyéb tényezőket.

Akár két héttel is rövidülhet a terhesség

A jelenséget valószínűleg az okozza, hogy a nagy hőség növeli a szülés megindításában szerepet játszó hormon, az oxitocin szintjét a terhes nők szervezetében. A kutatók szerint azokon a napokon, amikor a hőmérő átlépi a 90 °F-es (32,2 Celsius-fokos) határt, a születések száma 5 százalékkal megnő, és a meleg hatása még a következő napon is korábban beindíthatja a szülést. A statisztikákból az is kiderül, hogy egy ilyen hullámot követően körülbelül 15 napon keresztül az átlag alá csökken a születések száma, a korábbra tolódott szülések miatt.

Ennél is aggasztóbb, hogy jellemzően nem egy-két nappal előrehozott szüléseket mutat a statisztika: egyes esetekben akár két héttel a kiírt időpont előtt is történtek szülések, átlagosan pedig 6,1 nappal rövidült meg a terhességi időszak a meleg hatására.

Arra is rámutattak a kutatók, hogy a fekete nőket jobban megviseli ez a hatás. Az afroamerikai anyáknál a hőhullámok után az átlagos 15 nap helyett 30 napos regenerálódási fázist állapítottak meg, vagyis ennyi időre van szükség, míg a koraszüléseket követően helyreáll a napi szülések általános aránya. Ez azt sugallja, hogy a fekete nők terhességi időszaka nagyobb mértékben, az átlagosnál több nappal csökken nagy hőségben.

A meleg napok átlagos éves számából a kutatók kiszámolták, hogy a vizsgált közel 20 éves időszakban nagyjából 151 ezer nappal rövidült meg évente a kollektív terhességi időszak az Egyesült Államokban, és legalább évi 25 ezer gyerek született a kelleténél korábban a hőség hatására.

Ezután a globális klímamodellekre támaszkodva tekintettek a jövőbe: minden forró nap legalább 822 szülés időzítésére lehet majd hatással, és az évszázad végére évi 253 ezerre nő azoknak a napoknak a száma, amennyivel kollektíven rövidebb lesz az amerikai nők terhességi időszaka – ez évi 42 ezer gyereket érint majd, vagyis 100-ból 1 gyerek koraszülött lesz a számítások szerint.

Légkondi, szmog

Persze kérdés, hogy mennyire tud majd alkalmazkodni az ember a klímaváltozáshoz. A vizsgált adatok szerint a hőség kevésbé érintette a születés időzítését az olyan területeken, ahol alapból magasabb a forró napok éves száma. Ez arra utal, hogy az emberek az élettani folyamatokat tekintve képesek akklimatizálódni a hőmérséklet változásához. Az azóta elterjedt légkondicionálók szintén segíthetik a kismamákat, de ez a kérdés már messzebbre vezet.

A Harvard Egyetem közegészségügyi intézetének tájékoztatója szerint a hőségen túl a légszennyezés is veszélyezteti a várandós nőket a klímaváltozás korában. Egy kutatás szerint a szálló port gyakran belélegző nők átlagosan alacsonyabb súlyú gyerekeket szülnek, ami növeli a légzőrendszeri és agyi fejlődésének visszamaradásának kockázatát a csecsemőknél.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás