Mesterséges halfilét nyomtatott 3D-printerrel egy izraeli cég

2023.05.06. · TECH

A laborban növesztett marha- és csirkehús már nem újdonság, tavaly novemberben az FDA már emberi fogyasztásra is alkalmasnak ítélte a mesterségesen előállított csirkemellfilét, kevés technológiai cég merészkedett azonban eddig a halak és tengeri herkentyűk piacára. Egy izraeli ételtechnológiai cég, a Steakholder Foods most bejelentette, 3D printerrel kinyomtatták az első adag laborhalakat, amelyeket állati sejtek tenyésztéséből laboratóriumban állítottak elő – írta szerdán a Reuters.

A cég nemrég a szingapúri Umami Meats vállalkozással lépett partnerségre, hogy halfilét gyártsanak és így enyhítsék a túlhalászás miatt a halpopulációkra nehezedő nyomást. Az Umami Meats jelenleg fűrészes sügérek sejtjeit használja fel, amelyekből izmokat és zsírt növesztenek. A Steakholder Foods ezután a szöveteket hozzáadja egy úgynevezett biotintához, ezt aztán egy 3D-ételnyomtatóba teszik, majd olyan halfiléket nyomtatnak, amelyek a tengeri halak alakjához és mintázatához hasonlítanak.

photo_camera Forrás: Steakholder Foods

Az Umami Meats jövőre tervezi piacra dobni első termékeit, először Szingapúrban, majd a szabályozástól függően az Egyesült Államokban és Japánban. Egyelőre kérdés, hogyan fogadják majd a vásárlók a laborhalfilét, főleg úgy, hogy a tengeri halak árához képest elég borsosnak ígérkezik az áruk.

A mesterséges ételekkel való kísérletezés, főleg a hagyományos haltenyésztés árához képest még mindig túl drága, ezért az izraeli startup is növényi alapú összetevőkkel hígítja fel a halsejteket, amikor a biotintát készíti. Arik Kaufman, a Steakholder Foods ügyvezető igazgatója szerint az idő múlásával ezek a termékek összetettebbé és jobb minőségűvé válnak majd, miközben az előállításuk ára csökkenni fog.

Habár a halnyomtatás folyamata egyszerűbb, mint mondjuk a marhahúsé, a tehenek őssejtjeit sokkal többet tanulmányozták annál, mint amennyit a halakról és a halak őssejtjeiről tudunk – mondta Mihir Pershad, az Umami ügyvezető igazgatója, és hozzátette, hogy mivel a szakirodalom nem siet a segítségükre, nekik kell kitalálniuk, hogy ezek a halsejtek miket szeretnek enni és hogyan növekednek.

Egyelőre arra sikerült rájönniük, hogyan növesszenek laborban fűrészes sügér- és angolnasejteket, a következő hónapokban azonban még további három veszélyeztetett fajjal kezdenek el kísérletezni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás