Eljött a laborhúsok kora: először ítélt emberi fogyasztásra alkalmasnak állati sejtekből növesztett csirkemellfilét az FDA

2022.11.18. · TECH

Óriási áttörés történt a héten a laborhúsok piacán: szerdán első alkalommal ítélt emberi fogyasztásra alkalmasnak laborban tenyésztett csirkehús-szöveteket az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hivatal, az FDA. Az ehetőnek minősített laborcsirkét az amerikai Upside Foods gyártja úgy, hogy élő sejteket vesznek ki az állatokból, és laboratóriumi körülmények között növesztenek belőlük hússzöveteket.

Az FDA határozata annyit jelent, hogy hamarosan az amerikai élelmiszerüzletek polcain is elérhetővé válhatnak a laborban tenyésztett húsok, ehhez azonban először még az amerikai mezőgazdasági minisztériumnak is meg kell vizsgálnia a terméket.

A hivatal közleményében azt írta, hogy megvizsgálta az Upside Foods gyártási körülményeit és a laboratóriumi körülmények között előállított sejttenyészetet, és „nincs több kérdése” a kitenyésztett csirkemellfilé biztonságáról. Az FDA egyébként több más céggel is párbeszédet folytat a sejtalapú szövetek gyártásáról, például tengeri állatokból készített produktumokat is vizsgál.

„A világ egy élelmiszer-forradalomnak lehet tanúja, és az amerikai FDA elkötelezett az élelmiszer-kínálat innovációjának támogatása mellett” – írta közleményében Robert Califf, a szervezet vezetője és Susan Mayne, az FDA élelmiszerbiztonsági és alkalmazott táplálkozástani központjának igazgatója.

A laborban tenyésztett húsok piacát az utóbbi pár évben több mint kétmilliárd dollárral támogatták meg a befektetők, és mára már a kacsától a homárig rengeteg állat sejtjeiből elkezdődött az ehető hússzövetekkel való kísérletezés. Ha sikerülne ehető és biztonságos, sejtalapú műhúst előállítani, azzal csökkenteni lehetne az állattenyésztésből származó károsanyag-kibocsátás mennyiségét, és fenntarthatóbbá lehetne tenni az élelmiszer-előállítást.

Szingapúrban 2020. december 22-én mutattak be a sajtónak laborcsirkéből készült csibefalatokat.
photo_camera Szingapúrban 2020. december 22-én mutatták be a laborcsirkéből készült csibefalatokat. Fotó: NICHOLAS YEO/AFP

Első és máig egyedüli országként Szingapúr 2020 decemberében engedélyezte a laborban készült csibefalatok árusítását. A városállamban két éven át vizsgálták a terméket biztonsági szempontból, mielőtt engedélyezték, és mivel az FDA 2019-ben kezdte meg a laborhúspiac vizsgálatát, a cégek joggal reménykednek abban, hogy hamarosan ők is megkapják a szükséges engedélyeket.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás