Történelemmel folytatódik az érettségi, hamisak voltak a neten terjedő esszétémák

2023.05.10. · tudomány

A magyar és a matematika után történelemmel folytatódnak az érettségi vizsgák, és nyilvánosságra hozták a feladatok témaköreit is (a pontos kérdéssort később hozzák nyilvánosságra). Tegnap este kikerült a Facebookra egy olyan dokumentum, ami állítólag a mai kérdéssor egy lapját tartalmazta, az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint ez hamis volt.

A középszintű érettségi első, rövid válaszokat igénylő részében a 12 feladat között előkerül a kereszténység, a Szovjetunió, az Európai Unió, Hunyadi Mátyás, a Rákóczi-szabadságharc, az elöregedő társadalom és az ipari forradalom is.

Az Eduline szerint Oroszországról is sok kérdésre kell válaszolni, a sztálini Szovjetunióról és az 56-os forradalomról is vannak kérdések. A rövid válaszokat igénylő teszten 50 pontot lehet szerezni, erre és az esszéket tartalmazó második részre összesen 180 percük van a vizsgázóknak.

Az esszékérdések

A második részben szintén ötven pontért a diákok két-két megadott témából egy rövid és egy hosszú esszét választhatnak, a megoldáshoz a megadott források (szöveg, kép, térkép) mellett történelmi atlaszt használhatnak.

Idén rövid, 100-130 szavas esszétémából az ókori Róma egy jelentős uralkodója vagy a második világháború egy jelentős helyszíne közül lehet választani. A hosszabb, 210-260 szavas esszé témája a reformkor egy jelentős alakja vagy az 1989-es események lehetnek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás