Titkos üzenetet rejtő rádiójeleket küldtek a Marsról a Földre

2023.05.26. · tudomány

A Mars körül keringő Trace Gas Orbiter (TGO) űrszonda segítségével egy kódolt, alig néhány kilobájtos üzenetet küldtek a Földre, ahol a rádióvevők fogták a jeleket, hogy hivatásos és amatőr csillagászok nekiláthassanak az üzenet dekódolásának. Mindezt azért, hogy szimulálják, milyen lehet, amikor egy idegen civilizáció megpróbálja felvenni a kapcsolatot a Földön élőkkel.

A Földön túli életet kutató kaliforniai SETI Intézet munkatársa, Franck Marchis szerint régóta esedékes egy ilyen kísérlet, mivel „már több mint 60 éve kutatunk földönkívüli jelek után, de soha nem gondoltunk arra, hogyan nézne ki egy ilyen jel fogadása és dekódolása”.

A SETI-nél dolgozó római művész és amatőr rádiós, Daniela de Paulis az Európai Űrügynökséggel (ESA) vette fel a kapcsolatot, hogy engedélyt kérjen a TGO űrszonda ilyen célú használatára. Szerinte a marsi forrással már sokkal jobban fel lehet készülni egy idegen jel fogadására, hiszen az mindenképpen a világűrből érkezik, és nem elég, ha csak a Föld körüli pályáról vizsgálunk rádiójeleket.

Az ESA Trace Gas Orbiter űrszondájának művészi illusztrációja
photo_camera Az ESA Trace Gas Orbiter űrszondájának művészi illusztrációja Forrás: ESA–D. Ducros

A Föld és a Mars közötti majdnem 300 millió kilométeres távolság miatt 16 percig tartott, mire a jelek elértek a Földre. Az üzenetet több földi rádióteleszkóp is fogadta, köztük a SETI Intézet saját, Allen Telescope Array nevű kaliforniai egysége, valamint a nyugat-virginiai Green Bank Obszervatórium is. Az üzenet tartalmát szigorúan titkosították, így vágtak neki a dekódolásnak a földlakók – idáig nem sikerült senkinek értelmezni a jeleket, de a projekt gazdái remélik, előbb-utóbb sikerül megfejteni az üzenetet, ami vitaindító lehet arról, hogy mit jelenthet egy ilyen kapcsolatfelvétel.

Az ESA mindenkit megnyugtatott, hogy a TGO tudományos küldetését semmilyen módon nem befolyásolta ez a kis kitérő.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás