Pénteken láthatjuk az első élő közvetítést a Marsról

2023.06.01. · tudomány

Az Európai Űrügynökség (ESA) június 2-án, pénteken egyórás élő streammel készül megünnepelni a Mars Express küldetés kezdetének 20. évfordulóját. A Mars körüli pályán keringő szonda képének kapcsolása lesz a történelem során az első alkalom, hogy a nagyközönség élőben láthatja a vörös bolygót.

A magyar idő szerint pénteken 18 órától kezdődő közvetítést a Youtube-on lehet követni, és a Mars Express űrszonda fedélzeti kamerájának (Visual Monitoring Camera, VMC) képét láthatjuk majd. Persze ilyen távolságból senki ne számítson folyamatos, valós idejű közvetítésre, az ESA szerint nagyjából 50 másodpercenként frissül majd a kamera képe.

„Ez egy régi kamera, amit eredetileg műszaki célokra terveztek, közel 300 millió kilométerre a Földtől. Ilyesmit még sosem próbáltak ki korábban, és őszintén szólva nem vagyunk 100 százalékig biztosak abban, hogy működni fog” – idézi az ESA James Godfreyt, az ügynökség darmstadti küldetésirányító központjának űreszköz-üzemeltetési vezetőjét. A szakember hozzátette, hogy azért optimistán állnak hozzá az élőzéshez, és ha működik, mindenképpen izgalmas lesz, hogy végre nem napokkal korábban készült képeket láthatunk a szomszédos bolygóról.

Az „élő” kifejezés nemcsak az 50 másodpercenként frissülő kép miatt nem állja meg a helyét teljesen, hiszen nagyjából 18 perces késés várható a szonda által látott kép és a Földre megérkező jelek között – ebből 17 percet vesz igénybe, amíg a fény a Marsról a Földre ér, míg plusz egy percig tart, amíg az adatok a földi kábeleken és szervereken átfutnak.

A VMC képeit egyébként néhány naponta mindenkinek elérhetővé teszik a Flickr felületén, de ide is több nappal korábban készült felvételek kerülnek fel: június 1-én például egy május 28-án készült kép a legfrissebb.

Tehát még egyszer: június 2. péntek, 18 órakor a Youtube-on – vagy éppen itt:

link Forrás