Tízezer méter mély lyukat fúrnak a földbe Kínában

2023.06.01. · tudomány

A kínai Hszinhua hírügynökség szerint kedden megkezdődött Kína eddigi legmélyebb fúrási projektje az ország olajban gazdag északnyugati régiójában, a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen – írja a Bloomberg.

A 10 ezer méter mélyre tervezett fúrás során a kínai jelentés szerint a kontinentális kéreg több mint tíz rétegén áthatolnak majd, és a keskeny lyuk egészen a földkéreg krétakori állapotokat őrző szeletéig, a 145 millió éves kőzeteket rejtő rétegig elérhet.

„A fúrási projekt építési nehézségeit ahhoz lehet hasonlítani, mint ha egy nagy teherautót két vékony acélkábelen próbálnánk elvezetni” – mondta a hírügynökségnek Szun Csin-seng, a Kínai Műszaki Akadémia kutatója. A fúrás várhatóan 457 napot vesz igénybe.

Olajkút a kínai Tarim-medencében
photo_camera Olajkút a kínai Tarim-medencében Fotó: STRINGER/Imaginechina via AFP

Bár a nem mindennapi vállalkozás élén az ország nemzeti olaj- és gázipari vállalata, a China National Petroleum Corporation áll, a cég szerint a projekt a kitermelésen túl fontos adatokat szolgáltat majd a Föld belső szerkezetéről, miközben a legmodernebb mélyfúrási technológiákat is teszteli.

A Bloomberg emlékeztet, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök 2021-ben az ország vezető tudósaihoz intézett beszédében nagyobb előrelépésre szólított fel a Föld mélységi kutatásainak terén. Ezt nemcsak az ásványi és energiaforrásokhoz való hozzáféréssel indokolta, hanem azzal is, hogy környezeti katasztrófák, például földrengések és vulkánkitörések kockázatait lehet felmérni általuk.

A mélyfúrási rekordot az északnyugat-oroszországi Kola-félszigeten döntötték meg, közel 20 év alatt: a szovjet tudósok 1970-ben kezdték meg a fúrást, majd 1989-ben, a harmadik furatlyukkal jutottak el a máig rekordnak számító 12 262 méteres mélységig, ahol 2,5-4 milliárd évvel ezelőtt keletkezett kőzetekbe hatoltak bele. Ezzel azonban még mindig csak a földkéreg harmadáig sikerült lefúrnia az emberiségnek, a Föld magját burkoló köpeny elérése távoli tervnek tűnik.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás