Megdőlt a mélytengeri fúrás világrekordja

Egy Japán partjainál dolgozó, mélytengeri fúrásokra szakosodott kutatócsoport minden eddiginél mélyebben fúrt lyukat a Csendes-óceánon, a Japán-árokban. A Kaimei nevű fúróhajó május 14-én, helyi idő szerint reggel 9 óra 20 perckor horgonyt vetett a Japán-árok kijelölt térségében, az M8001-es számú feltárási területen, majd egy hosszú és vékony magfúró berendezéssel (giant piston corer, GPC) 8000 méternél mélyebben fúrta meg az óceán fenekét.

A legénység a reggeli órákban elvégezte a fúrás előkészületeit a GPC-vel, majd fél tíz előtt a vízre bocsátották a magfúrót. A fúrófej helyi idő szerint 12 óra 6 perckor érte el a kijelölt mélységet; a haladási sebessége másodpercenként 1 méter volt.

A fúrás 2 óra 40 percig tartott; ennyi idő alatt jutott el a GPC a vízfelszíntől a Japán-árok legmélyebb pontjára. A magfúróval a kutatók 37 méteres mélységig fúrták meg az óceánárkot, majd kiemeltek egy üledékmagot, és megkezdték a szerelvény kiemelését. A magfúrót 15 órára emelték a Kaimei fedélzetére.

photo_camera Fotó: Lena Maeda, ECORD / IODP / JAMSTEC

Az IODP 386-os számú expedíciója ezzel a művelettel világrekordot állított fel, mivel az M8001-es feltárási területen a vízmélység 8023 méter. Ilyen mélységben még senki sem végzett fúrásokat az óceánban.

link Forrás

A fúrásra kijelölt terület nagyön közel fekszik a Richter-skálán 9,1-es erősségűnek mért 2011-es Tohoku-oki földrengés epicentrumához; az emiatt kialakuló szökőár vezetett a fukusimai Daiichi-atomerőmű balesetéhez. A kutatók épp azért szeretnék tanulmányozni a Japán-árokban az óceánfenék geológiáját, hogy további ismereteket szerezzenek a terület földrengéstörténetéről.

1000 métert vertek a korábbi rekorderre

A mélytengeri fúrással a Kaimei legénysége letaszította a trónról a mélytengeri fúrások korábbi bajnokát. A Glomar Challenger nevű fúróhajó 1978-ban két lyukat fúrt a Mariana-árok 461-es számú feltárási területén, és egy 15,5, illetve egy 20,5 méter hosszú földkéregmagot juttatott a felszínre 7034, illetve 7029 méteres mélységből. A Kaimei-expedíciónak ezt a csúcsot sikerült megdöntenie, méghozzá nem is orrhosszal: csaknem egy kilométerrel előzték meg a korábbi világrekordert.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás