Hat zsugorított fej térhet haza Németországból Új-Zélandra

2023.06.14. · tudomány

„Úgy hisszük, hogy az őseink nem nyugodhatnak békében a tengerentúli múzeumok tárlóiban” – mondta Pou Temara új-zélandi akadémikus, a maori és tikanga kultúra szakértője.

Az új-zélandi kormány 2003 óta finanszírozza a maori maradványok repatriációját, azóta csaknem 500 kiállított vagy raktárban őrzött emberi maradványt juttattak vissza az országba. Az őslakosok újabb sikert könyvelhettek el a repatriációs törekvéseikben, most hat német múzeum egyezett bele, hogy visszaadják a leleteket. Összesen 95 maradványról van szó, ezek között hat tetovált, mumifikált fej is található, amit az európai gyűjtők különösen kedveltek a gyarmati időszakban.

photo_camera Szertartás a weisbadeni múzeumban: az intézmény egy zsugorított fejet adott vissza Új-Zélandnak Fotó: BORIS ROESSLER/dpa Picture-Alliance via AFP

A maori és moriori őslakosok földi maradványainak kereskedelme egészen a hetvenes évekig virágzó üzletnek számított, a múzeumok és magángyűjtők érdekességként vagy tudományos kutatás céljából adták-vették őket, de az új-zélandiak a kezdetek óta tiltakoztak ez ellen a gyakorlat ellen.

Folyamatos kapcsolat

„Folyamatos kapcsolatban állunk az őseinkkel, akármikor éltek is, és a mi felelősségünk és kötelességünk, hogy visszajuttassuk őket a népükhöz, arra a földre, ahol születtek” – foglalta össze a program célját Arapata hakiwai, az Új-Zélandi Nemzeti Múzeum igazgatója.

A maori fejek hazajuttatása sikertörténetnek számít: a világ múzeumaiban számos olyan leletet őriznek, amelyek vitatott körülmények között kerültek el a lelőhelyükről. Az egyiptomi múmiák mellett a lopott műkincsek közül a Görögországból megvásárolt (a görögök szerint ellopott) Elgin-márványok a leghíresebbek, amelyek a British Museum egyik legfőbb látványosságának számítanak.

Az Akropoliszról eltávolított faragványok egyelőre a múzeumban maradnak, de a sorsukról még mindig folynak a tárgyalások – egyelőre úgy tűnik, hogy nem túl sok sikerrel, a múzeum ragaszkodik hozzájuk. A British Museum a maori maradványokról sem hajlandó lemondani, hiába kérik az őslakosok, hét tetovált, mumifikált fejet továbbra is a gyűjteményükben tartanak. A Németországból visszatérő maradványok felett az értük érkező őslakosok maori szertartást mutattak be, mielőtt hazavitték volna őket.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás