Először nyílik meg a látogatók előtt a római tér, ahol megölték Julius Caesart

2023.06.20. · tudomány

Róma városvezetése június 20-án nyitotta meg először a nagyközönség előtt a Largo di Torre Argentina nevű téren található régészeti lelőhelyet, miután a helyi luxusékszergyártó cég, a Bulgari szponzorálásával nagyszabású feltárási és restaurálási projektet hajtottak végre rajta.

A projektet még 2019 februárjában jelentették be, akkor még 2021-es nyitási dátummal, de valószínűleg a koronavírus-járvány miatt csúszott a dolog. A helyszínen angol és olasz nyelven lehet majd tájékozódni az ókori tér történetéről, a köztársaság és a császárság korától a középkoron át a múlt századi újrafelfedezéséig és a fasizmus idején történt lerombolásáig.

A tér leginkább Julius Caesar meggyilkolásának színhelyeként ismert, de az utóbbi évtizedekben körbe volt kerítve a négy templom romjait tartalmazó mély terület, és legfeljebb a lelőhely közvetlen szomszédjában található macskamenhelyet lehetett látogatni.

Largo di Torre Argentina
photo_camera Largo di Torre Argentina Fotó: MATTES René / hemis.fr/hemis.fr

Keddtől azonban már egy megemelt sétányon lehet körüljárni a helyszínt, ahol közelről megtekinthető a Római Köztársaság idejéről származó négy templom, köztük a szerencse istennőjének, Fortunának emelt köralakú emlékmű, valamint Pompeius színházának maradványai. Utóbbi volt az a helyszín, ahol a történeti hagyomány (és William Shakespeare) szerint Krisztus előtt 44-ben, március iduásn meggyilkolták Julius Caesart.

A helyszínt keddtől vasárnapig, 9.30-tól 19 óráig lehet látogatni, és egy látogatás legfeljebb 45 percig tarthat. A belépőjegy árát 5 euróban (a cikk írásának pillanatában 1860 forint) szabták meg a városon kívüli látogatóknak – a római lakosoknak nagyvonalúan 1 euró engedményt adnak.