Rekonstruálták egy, a 7. században élt és 16 évesen eltemetett közép-európai lány arcát

2023.06.20. · tudomány

2012-ben Cambridge közelében, az egyetemváros déli határán fekvő Trumpington Meadows területén fedezték fel annak a 16 éves lánynak a temetkezési helyét, aki a leletek szerint a 7. században élt, és fiatalabb korában költözött Közép-Európából Angliába. A lánnyal együtt egy nagyon ritka, aranyból és gránátból készült keresztet is találtak a helyszínen.

A lány rekonstruált arcképét a koponyájának méretei és a korszak fehér nőire vonatkozó szövetmélységi adatok alapján készítette el Hew Morrison, aki munkája során az igazságügyi szakértőket segíti művészi ábrázolásokkal.

A szem- és hajszínét ugyan nem lehet a leletek alapján megállapítani, de a kép így is erős támpontot nyújt a lány halála előtti megjelenésére – az arcképet és a vele együtt eltemetett keresztet a Cambridge-i Régészeti és Antropológiai Múzeum új kiállításán lehet megtekinteni június 21-től jövő áprilisig.

photo_camera Forrás: Cambridge-i Egyetem / Hew Morrison

Morrison szerint a lány külsejének különlegessége, hogy a bal szeme körülbelül fél centiméterrel alacsonyabban feküdt, mint a jobb, míg a szakértők a csont- és fogmaradványok alapján azt is megállapították, hogy a lány valahonnan az Alpok környékéről, valószínűleg Németország déli részéről költözött Angliába, nagyjából hétéves kora után. Miután Angliába érkezett, étrendjében jelentősen csökkent a fehérje aránya.

photo_camera Fotó: Cambridge-i Egyetem

„Elég fiatalon költözött el, valószínűleg Dél-Németország területéről, az Alpok közeléből Anglia egy nagyon sík vidékére. Valószínűleg elég rossz állapotban lehetett, és hosszú utat tett meg egy teljesen ismeretlen helyre, ahol még az ételek is mások voltak. Félelmetes lehetett” – mondta Sam Leggett, a Cambridge-i Egyetem bioarcheológusa.

photo_camera Fotó: Cambridge-i Egyetem

A lányt különleges módon temették el: faragott faágyon helyezték el, finom ruhákban, arany kitűzők és az említett kereszt társaságában. Ilyen temetésből mindössze 18-at fedeztek fel valaha régészek az Egyesült Királyság területén. A díszes kereszt arra utal, hogy a lány lehetett az egyik első ember, aki áttért a keresztény hitre Angliában (Szent Ágostont 597-ben küldte a pápa Angliába, hogy térítse meg a pogány angolszászokat), és valószínűleg arisztokrata háttérrel rendelkezhetett – ha nem egyenesen királyi családból származott.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás