Rekonstruálták a több mint 50 ezer éve élt fiatal neandervölgyi arcát

2021.09.16. · tudomány

Egy meglehetősen egyedi koponyadarab alapján rekonstruálták Krijn, a több mint 50 ezer éves neandervölgyi ember arcát, amit – mellszobor formájában – egy hollandiai kiállításon élőben is meg lehet tekinteni. A jobb szemöldök fölötti kitüremkedést tartalmazó koponyadarabra 2001-ben talált rá egy amatőr paleontológus, miközben az Északi-tenger fenekéről gyűjtött üledékeket vizsgálta.

Mint kiderítették, a valamikor 70–50 ezer évvel ezelőtt élt neandervölgyi a Dogger-föld nevű területen élt, ami akkoriban Anglia keleti partjait összekötötte a Európa északi részével, de mára az Északi-tenger mélyére süllyedt.

A koponyacsont alapján 2009-ben kiderítették, hogy egy fiatal férfihez tartozott, aki húsevő volt, de tengeri eredetű ételek nyomait nem mutatta ki az izotópos elemzés. A csontdarabon található kitüremkedést a koponyacsontlemezek közötti epidermoid cisztának tulajdonították.

photo_camera Krijn rekonstrukciója Fotó: RMO

Bár a ciszta lassú lefolyású, gyulladással, fájdalommal és más tünetekkel járó károsodásra utal, a neandervölgyi tudományos illusztrátorok által újraalkotott arcán széles mosoly látható. A rekonstrukció során természetesen nemcsak az említett csontdarabot, de más neandervölgyi koponyaleleteket, valamint a szem-, haj- és bőrszínükről elérhető adatokat is felhasználták.

link Forrás

Krijn koponyacsontja egyébként az első víz alatt talált fosszilis emberi lelet a pleisztocén korból, amely közel 12 ezer évvel ezelőtt ért véget. A kiállítás a Leiden városában található nemzeti régiségmúzeumban (RMO) tekinthető meg, ahol a Dogger-föld további ereklyéit is bemutatják – a területet mamutok, gyapjas orrszarvúk, oroszlánok, lovak és rénszarvasok is körülvették a vadászó-gyűjtögető embereket.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás