Évekig élt a rendszeren kívül, majd egy golyó végzett az elkóborolt 06-os farkasnősténnyel

2023.06.28. · majom

A Yellowstone Nemzeti Park farkasállománya több falkára osztható, amik egymás riválisaiként élnek a park területén. Több generáción átívelő háborúkat folytatnak egymással, néhány állatnak pedig legendás története van, ahogy a 06-os számú farkasnősténynek (Canis lupus) is.

A 06-os farkas több szempontból is különleges állat volt, írja Facebook-bejegyzésében Will Stenberg. Először is, eleve harcias nőstények leszármazottja, akik a saját családjukon belül sem voltak túl kíméletesek egymással. A hatalomért folytatott küzdelmekben egymással és a kölykökkel is erőszakosak voltak.

A 06-os nőstényfarkas
photo_camera A 06-os nőstényfarkas Fotó: BARRETT HEDGES/Facebook

Másrészt, a 06-os nőstény szakított a hagyományokkal. A falka helyett magányosan vándorolt a park területén, egyedül vadászott, társak nélkül pedig nem is a kifárasztásos technikát alkalmazta, hanem leállt harcolni az áldozataival. Olykor egymás után kettővel is, hatalmas szarvasokat ejtett el.

Harmadrészt, ez a farkasnőstény a szakértők szerint is páratlan volt, testméretei a nőstényekhez képest kimondottan nagyok voltak, megjelenése pedig gyönyörű. Éppen ezért a park legerősebb és legrátermettebb hímjei igyekeztek elnyerni a kegyeit, csakhogy ők egyáltalán nem érdekelték a nőstényt, aki végül két fiatal farkashímet választott társául. Velük alapított családot, ami meglehetősen szokatlan egy alapvetően párkapcsolatot kereső fajnál.

Mindenesetre a park legszebb farkasnősténye a megfigyelések szerint egy ilyen szokatlan családmodellben állapodott meg, legalábbis egy időre. Ebben az időszakban sem sikerült őt nyomkövetővel ellátni, így vándorlásairól csak a megfigyelések árulnak el információt.

És bár a parkban nem akadt méltó ellenfele, a parkon kívül egy meglehetősen igazságtalan helyzetben vesztette életét 2012-ben. Az akkor 6 éves nőstény ugyanis elkóborolt a Yellowstone Nemzeti Park területéről, ahol azelőtt biztonságban élhetett. A park területén kívül viszont már csupán vadászengedélyre és persze fegyverre volt szükség ahhoz, hogy a híres és hírhedt állatot leterítsék. A környéken egyébként sem a farkasok pártján állt a közvélemény, sokan a háziállatokat és a haszonállatokat féltették, pedig a szakértők szerint a vadállatok kilövése helyett más módszerekkel is meg lehet védeni a vadállományt.

A több mint 10 éve kilőtt nőstényfarkas sztorija időről időre újra felbukkan, készült már könyv is az állatról, az életmódja és atipikus viselkedése pedig egy sor közösségi médiás posztot inspirált azóta.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás