Ki tudtad hajtogatni az Ész Venturát?

Az origami világnapjára kitűzött 166. feladványunkban az volt a feladat, hogy az alábbi téglalapot a vonalak mentén hajtogassuk egy 10 rétegű kis négyzetté úgy, hogy az Ész Ventura betűi helyes sorrendbe kerüljenek, vagyis a betűk az egyik külső oldalról elindulva a szomszédos rétegeken keresztül haladva ebben a sorrendben következzenek egymás után: É, S, Z, V, E, N, T, U, R, A. Ha a betűk el vannak forgatva, az nem baj, és az sem számít, hogy a rétegek melyik oldalán szerepelnek. Vágni azonban nem szabad, és a rétegeknek teljesen fedniük kell egymást!

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Megoldás

Első lépésben az ÉN oszlopot hajsuk rá a SE oszlopra. Az alábbi ábrán halványan jelöltük, hogy ezután a lépés után mi szerepel a papír túloldalán. Ezután a hosszanti tengely mentén hajtsuk félbe a 2×4-es téglalapot úgy, hogy a hosszú vízszintes hajtás hegyhajtás legyen, azaz az É betű maradjon kívül.

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Amit kapunk, az az alábbi ábrán látható. Ezután a papírcsík R betűs végét hátulról visszakanyarintva, ahogy a nyíl mutatja, hajtsuk be az S és E betű közé, és az egész csíkot szépen lassan toljuk egyre beljebb és beljebb saját magába. Ez a művelet igényli, hogy a papírt hajlítsuk, de nem kell meggyűrni, és ha ügyesek vagyunk, akkor hengerszerűen végig tudjuk vezetni egészen addig, amíg a Z teljesen az S mögé kerül. Ekkor az egészet lelapítva megkapjuk a kívánt 10 rétegű kis négyzetet.

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Az alábbi ábra mutatja sematikusan, felülről, hogyan kacskaringóznak a rétegek. Az ábrán a legalsó réteg az É betűhöz tartozik, a legfelső pedig az A betűhöz, vagyis alulról felfelé olvashatjuk ki az ÉSZ VENTURA szókapcsolatot.

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás