Pssszt! Hallod a csend hangját?

2023.07.11. · tudomány

Évszázadok óta foglalkoztatja a filozófusokat, hogy az emberek képesek-e többet hallani a hangoknál. A perceptuális nézet szerint szó szerint halljuk a csendet, míg a kognitív nézet szerint csak a hangok hiányából következtetünk a csendre.

„Általában úgy gondolunk a hallásra mint érzékre, hogy az a hangokkal kapcsolatos. De csend, bármi is legyen az, nem hang, hanem a hang hiánya” – mondta Rui Zhe Goh, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem filozófia és pszichológia szakos hallgatója, aki egy új kutatást vezetett a témában.

„Meglepő módon az eredményeink azt sugallják, hogy a semmi is olyasvalami, amit hallani lehet” – mondta. A filozófusokból és pszichológusokból álló kutatócsoport hallási illúziók segítségével tárta fel, hogyan torzítják a csend pillanatai az emberek időérzékelését.

A több mint ezer alany részvételével zajlott kutatásban jól ismert hallási illúziókat módosítottak úgy, hogy az eredeti illúziókban hallható hangokat csenddel helyettesítették. Az egyik illúzió eredeti változatában például egy hang sokkal hosszabbnak tűnik, mint amilyen valójában, a kutatásban szereplő illúzióban viszont ugyanolyan hosszú csendet hallottak hosszabbnak a résztvevők.

link Forrás

A kutatók szerint az, hogy a csendes illúziók pontosan ugyanolyan eredményt hoztak, mint hangalapú változataik, arra utal, hogy az emberek hallási feldolgozása ugyanúgy kezeli a csendet, mint a hangokat, vagyis ténylegesen halljuk a csendet.

Az eredmények új utat nyitnak a hiány érzékelésének tanulmányozására, és a kutatók azt tervezik, hogy tovább vizsgálják, az emberek milyen mértékben hallják a csendet, és hogy például akkor is hallják-e a csendet, amikor azt nem előzik meg hangok.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás