Egymilliárd ember hallása lehet veszélyben a túl hangos zenehallgatás miatt

2022.11.16. · tudomány

A biztonságos zenehallgatási szokások fontosságára való figyelemfelhívást sürgetik a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói, akik összesen 33, 2000 és 2021 között zajló halláskutatás eredményeit elemezték. A vizsgálat során így összesen 19 ezer ember adatait vizsgálták meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy a felnőttek mintegy 23 százaléka, míg a kamaszok és a fiatal felnőttek csaknem 27 százaléka van kitéve lehetséges halláskárosodásnak.

Ez a halláskárosodás elsősorban a kéznél lévő okoseszközökön történő lejátszási szokásokból vagy a hangos zenét játszó szórakozóhelyek és koncertek látogatásából adódhat. A Guardian szemléje kiemeli azt is, hogy átmeneti vagy tartós tinnitusz (fülcsengés) kialakulásához, illetve a hallás gyengüléséhez elég lehet már egyetlen alkalom is, amikor a hangerő túl magas.

A BMJ Global Health-ben publikált kutatás eredményei rávilágítanak, hogy a valóságban kb. egymilliárd embert, elsősorban kamaszt és fiatal felnőttet érinthet a halláskárosodás kockázata. Őket a fiatalkori rendszeres hangos zenehallgatás fogékonyabbá teszi az időskori hallásromlásra is, így az életkor előrehaladtával egyre inkább számolniuk kell azzal, hogy a mindennapi életüket is akadályozó hallásromlást tapasztalnak majd.

Az, hogy a 12–34 éves korosztály 24 százaléka túl hangosan, vagyis nem biztonságos hangerőszinten hallgat rendszeresen zenét, hosszú távon növelheti az akadályozó halláskárosodással élők számát. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján jelenleg világszerte 430 millióan élnek együtt ilyen problémákkal, a jövőben pedig csak megfelelő szabályozással és megelőző magatartással kerülhető el a szám dinamikus emelkedése a kutatók szerint.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás