A HIV-gyógyszereket szedő páciensek szexuális úton szinte biztosan nem fertőznek

2023.07.24. · tudomány

A neves Lancet folyóiratban pénteken, július 22-én jelent meg az a 25 ország HIV-pozitív pácienseinek kórtörténetén alapuló átfogó tanulmány, amely szerint „szinte nulla a kockázata” a vírus szexuális úton történő terjedésének az antiretrovirális terápiával kezelt pácienseknél.

A Live Science ismertetője szerint az ART betűszóval jelölt rutinszerű gyógyszeres terápiáról az elmúlt 15 évben összegyűlt bizonyítékok alapján kiderült, hogy amennyiben sikerül egy bizonyos küszöbérték alá csökkenti a vírus szintjét a vérben, a HIV-pozitív emberek már nem tudják szexuális úton átadni a fertőzést.

Ez a küszöbérték jelenleg a milliliterenkénti 200 víruskópia. Ekkor már minimálisra redukálódik az esély arra is, hogy a kórokozó injekciós eszközök megosztásával vagy a terhesség, illetve a szülés során fertőzhessen. Az új tanulmány a 2010 januárja és 2022 novembere között közzétett, HIV-pozitív, illetve negatív párok kórtörténetét ismertető tanulmányok adatait vette alapul. A kutatók a kontrollvizsgálathoz pedig 25 ország 7700 ilyen párját vonták be a kutatásba.

Zöld fluoreszcens festékkel jelölt HIV-virionok kiszabadulása egy makrofágból
photo_camera Zöld fluoreszcens festékkel jelölt HIV-virionok kiszabadulása egy makrofágból Fotó: Wikipédia

Az eredmények nem csak azért fontosak, mert azt jelzik, hogy a HIV szexuális úton történő átvitelének kockázata alacsony vírusterhelés esetén szinte nulla – idézi a Live Science Lara Vojnovot, az egészségügyi világszervezet, a WHO HIV és hepatitis osztályának diagnosztikai tanácsadóját, a tanulmány társszerzőjét. Hanem azért is, mert segítik a HIV-pozitív emberek destigmatizálását és az antiretrovirális terápia népszerűsítését.

Transzmissziós elektronmikroszkóppal készült kép a nyirokszövetet támadó HIV vírusról
photo_camera Transzmissziós elektronmikroszkóppal készült kép a nyirokszövetet támadó HIV vírusról Fotó: Science Photo Library

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás