Új trónkövetelő a leghosszabb ideig vemhes emlősök között: grönlandi bálna, 23 hónap

2023.07.27. · tudomány

Amerikai és kanadai kutatók a Grönlandi Természeti Erőforrások Intézetével együttműködve bizonyítékot találtak arra, hogy a nőstény gröndlandi bálnák (Balaena mysticetus) akár 23 hónapig is vemhesek lehetnek. A kutatócsoport az inuit bálnavadászok által 13 éven keresztül leölt állatok hormontermelésének vizsgálatával jutott erre az eredményre.

Míg korábbi kutatások szerint a nőstény grönlandi bálnák körülbelül 14 hónapig lehetnek vemhesek, ezt a számot mindössze az elpusztult bálnák magzatjainak méretéből állapították meg. A friss kutatásban azonban felvetik, hogy a faj nőstényei azok közé a tengeri élőlények közé tartozhatnak, amelyek képesek szüneteltetni a vemhességüket, hogy a lehető legjobb időpontban kezdhessék meg az utódok szülését.

A kutatók bálnaszila-mintákat gyűjtöttek olyan bálnákból, amelyeket 1998 és 2011 között öltek le Grönlandon és a kanadai sarkvidéken. A szilaminták rögzítik a bálna különböző hormonjainak, így a progeszteron, az ösztradiol és a kortikoszteron szintjét is – ezek mind a vemhesség különböző szakaszaiban termelődnek.

Kifejlett grönlandi bálna a kanadai partok közelében
photo_camera Kifejlett grönlandi bálna a kanadai partok közelében Fotó: MICHAEL NOLAN/robertharding via AFP

Miután megvizsgálták a mintákat, a kutatók megállapították, hogy egyes bálnák akár 23 hónapig is vemhesek lehettek. Feltételezésük szerint a sziláscetek akár kilenc hónapra is képesek szüneteltetni a vemhességüket, ami jelentősen kitolja a teljes periódust. Ha a későbbi vizsgálatok megerősítik ezeket az eredményeket, akkor új csúcstartót lehet avatni a leghosszabb ideig vemhes emlősök között – a top 3-at jelenleg az afrikai elefánt (22 hónap), az ázsiai elefánt (21) és a nagy ámbráscet (20) alkotja.

A kutatók ugyanakkor elmondták, hogy egy másik magyarázat is elképzelhető a mért hormonszintekre: lehet, hogy a korai progeszteronszint-emelkedés idején még nem voltak vemhesek, és az csak az elhúzódó ivarzás jele. Bármelyik eset is bizonyul igaznak, a vizsgálat mindenképpen hozzájárul a bálnák szaporodásával kapcsolatos ismeretek bővüléséhez, ami segíthet a populációk megőrzésében.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás