A Voyager 2 nem romlott el, csupán kommunikációs szünetet tart

2023.07.31. · tudomány

A Nap körüli töltött részecskékből álló buborékot, azaz a helioszférát elhagyó, 2018 novemberétől már a csillagközi térben utazó Voyager 2 űrszonda 2023. július 21-én téves parancsot kapott a földi irányítóközpontból, ezért antennái 2 fokkal elfordultak – olvasható az amerikai űrhivatal, a NASA pénteki közleményében.

A jelenleg a Földtől mintegy 19,9 milliárd kilométerre található Voyager 2 jelenleg sem parancsokat nem képes fogadni, sem pedig adatokat továbbítani, mivel megszakadt a kommunikációja a NASA Deep Space Network (DSN) földi antennáival.

A Voyager a csillagközi térben ahogy azt a NASA grafikusai elképzelik
photo_camera A Voyager a csillagközi térben ahogy azt a NASA grafikusai elképzelik Fotó: NASA/ JPL-Caltech

Az amerikai űrhivatal hivatalos közleménye szerint azonban nincs baj, mert a Voyager 2 évente is visszaállítja antennái tájolását az alaphelyzetbe, a fedélzeti programja szerint erre legközelebb idén október 15-én kerül sor. A Voyager 2 stábja úgy számol, hogy az űrszonda a kommunikációs szünetben is a tervezett pályáján marad.

A Földtől már 24 milliárd kilométerre eltávolodott Voyager 1 mindeközben hiba nélkül üzemel, ahogy az elmúlt 39 évben az már megszokott.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás