Vámpírként eltemetett gyerekek maradványaira bukkantak régészek Lengyelországban

2023.08.09. · tudomány

Új fejezet nyílt a Lengyelországban talált vámpírsírok meglehetősen gazdag történetében: miután tavaly Bygdoszczban egy lelakatolt lábú nő sírjára bukkantak, akinek a nyaka köré sarlót helyeztek el, majd idén egy 450 sírt és két csontvermet tartalmazó vámpírtemetőt találtak Luzinóban, most négy, minden bizonnyal vámpírnak gondolt gyermek maradványait tárták fel régészek.

A helyszín ismét Bygdoszcz, sőt az egyik gyermek 17. századból származó sírját a tavaly megtalált nő sírjától néhány méterre találták meg. A körülbelül 5-7 éves gyereket arccal lefelé temették el, és lábára egy háromszög alakú lakatot erősítettek – ez arra utal, hogy bárki is temette el, arra számított, hogy újjáéled. A régészek szerint kifejezetten a vámpírnak gondolt embereket temették el így, hogy életre kelésük után legfeljebb a földbe tudjanak harapni.

A gyerek lábának csontjai és a lakat
photo_camera A gyerek lábának csontjai és a lakat Forrás: Nikolausz Kopernikusz Egyetem

Az észak-lengyelországi Nikolausz Kopernikusz Egyetem kutatói nem sokkal messzebb egy gödröt is találtak, amelyben három további gyerek maradványai voltak. Ezek között egy zöldesre színeződött állkapocstöredék is volt, amelyben az elemzés arany, réz és kálium-permanganát nyomait mutatta ki.

A kutatók szerint ezt egy olyan főzet elfogyasztása okozhatta, amit azért etettek-itattak meg a gyerekkel, hogy megakadályozzák a vámpírrá válását vagy kiűzzék belőle a vámpírizmust.

photo_camera Forrás: Nikolausz Kopernikusz Egyetem

A vámpírok egy 2014-es tanulmány szerint már a 11. század körüli szláv folklórban is jelen voltak, ekkor jelentek meg a népi történetekben az élők vérével táplálkozó újjáéledt holttestek alakjai. A tudományos ismeretek hiányában a vámpírokkal magyaráztak más módon érthetetlen betegségeket vagy korai haláleseteket, míg a vámpíroktól való félelem a kereszténység megerősödéséhez is vezetett.

Általában úgy jellemezték a vámpírokat, mint gonosz lények bosszúállói, rosszindulatú szellemek által megszállt halottak, boszorkányok vagy vámpírtámadások áldozatai. A 18. századi Kelet-Európában aranykorát élte a vámpírkultusz, gyakoriak voltak az exhumálások, a karóba húzások és a fent részletezett, az újjáéledést megakadályozni hivatott temetkezési szokások.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás