Van 12 olyan atlétikai világrekord, ami már legalább 30 éve vár arra, hogy megdöntsék

2023.08.19. · SPORT

Az augusztus 19-én, szombaton elstartoló budapesti atlétikai világbajnokságon számos rekord megdőlhet, de nem kell hozzá különösebb szakértelem, hogy kijelentsük: a fennálló világcsúcsok többsége valószínűleg továbbra is érvényben marad.

Rekordmatuzsálemek

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség hivatalos nyilvántartása szerint kerek 40 éve – még Csehszlovákia színeiben – Jarmila Kratochvílová ért el olyan időt a 800 méteres síkfutás világbajnoki döntőjében, aminél máig nem futott gyorsabban senki ezen a távon a nők között. Mindennél többet mond, hogy az 1983-as 1 perc 53 másodperc 28 századmásodperces eredményénél egy másodperccel rosszabb a valaha mért második legjobb, amit a kenyai olimpiai bajnok, Pamela Jelimo teljesített 2008-ban.

1985 óta él a karrierje alatt 30 világrekordot felállító keletnémet Marita Koch 400 méter síkon elért csúcsa is: a 47,60 másodperces rekordját mindmáig képtelen volt bárki is megjavítani.

A férfiak mezőnyében a 2021-ben elhunyt Jurij Szedih világcsúcsa tartja magát a legrégebben: az akkor még szovjet színekben versenyző ukrán atléta az 1986-as stuttgarti Európa-bajnokságon 86,74 méterre dobta a kalapácsot, sorozatban harmadik világbajnoki címét megnyerve.

Az egykori NDK – a korabeli dopping-ellenőrzések ismert hiányosságai miatt sokat vitatott – sporteredményei közül a férfi diszkoszvetés 1986-os világrekordjai is megdöntetetlen maradt. Jürgen Schult 1986-ban Neubrandenburgban jutott el 74,08 méterig, aminél nagyobbat az eszközzel azóta sem dobott hivatalos versenyen senki. A női diszkoszvetés máig érvényes csúcsára a szintén keletnémet Gabriele Reinsch ért fel két évvel később – mindennél többet mond el az NDK sportvilágáról, hogy az ő diszkosza, ami ugyan hagyományosan könnyebb a férfiak által használtnál, közel három méterrel messzebbre repült, így a női világcsúcs ebben a számban máig 76,80 méter.

Utolérhetetlen vágták

A női 100 és 200 méteres női síkfutás világcsúcsait mai is az az 1998-ban elhunyt amerikai Florence Griffith-Joyner tartja, aki a rövidebb sprinttávon az olimpiai válogatón futott szédítő 10,49 másodpercet, a hosszabbikon pedig a szöuli olimpia döntőjében repesztett 21,34-et. A merészen hosszú, különböző színekben pompázó műkörmeivel divatot kreáló, Flo-Jo becenevű futó egyébként Szöulban a váltóban is aranyérmet nyert az amerikai csapattal.

Florence Griffith-Joyner az 1988-as szöuli olimpia 200 méteres női síkfutásának középdöntőjében
photo_camera Florence Griffith-Joyner az 1988-as szöuli olimpia 200 méteres női síkfutásának középdöntőjében Fotó: ROMEO GACAD/AFP

Az alábbi két videón látható Flo-Jo azóta is megdöntetlen 100 és 200 méteren elért világrekordja:

link Forrás
link Forrás

Gigászi ugrások

Az ügyességi számokban is bőven akad szakállas világcsúcs. A kubai Javier Sotomayor páratlan pályafutását 1993-ban koronázta meg, amikor a 2 méter 45 centiméter magasságra helyezett lécet is átvitte a spanyolországi Salamancában rendezett nemzetközi atlétikai viadalon.

A 2 méter 45 centimteres magasugró-világrekordot egy évvel később abszolváló kubai Javier Sotomayor az 1992-es barcelonai olimpián
photo_camera A 2 méter 45 centimteres magasugró-világrekordot egy évvel később abszolváló kubai Javier Sotomayor az 1992-es barcelonai olimpián Fotó: KAZUHIRO NOGI/AFP

Sotomayor parádés technikával kivitelezett 2 méter 45 centiméteres ugrása mai szemmel nézve tényleg olyan mintha filmtrükk lenne:

link Forrás

Ahogy egyébként a bolgár Sztefka Kosztadinova az 1987-es római világbajnokságon ugrott 209 centiméteres magasságát sem tudta überelni mindmáig egyetlen női magasugró sem.

link Forrás

Bár nem ennyire látványos, de Galina Csisztjakova 1988-ban, szovjet színekben abszolvált 7 méter 52 centiméterét sem szárnyalta túl eddig még senki:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás