Több száz szörnyvadász indul a hétvégén a Loch Nesshez, hogy megtalálja a tóban élő mitikus lényt

2023.08.22. · majom

A Loch Ness Centre (LNC) nevű turisztikai központ és a Loch Ness Exploration nevű önkéntes kutatócsoport közös szörnyvadászatra indul a hétvégén – de akkorára, amekkorát a hírek szerint 50 éve nem láttak Skócia második legnagyobb tavánál. A legenda szerint a tóban élő szörny, Nessie felkutatására több száz embert várnak a világ minden tájáról, és a kétnapos expedícióban eddig nem használt technikákat is bevetnek.

A nemrég felújított LNC annak a hotelnek a helyén nyílt, amelynek igazgatója, Aldie Mackay 90 évvel ezelőtt elsőként számolt be arról, hogy szörnyet látott a tóban. A mítoszt kellő humorral továbbtápláló központ munkatársai most az önkéntesekkel kiegészülve drónok, infravörös hőkamerák és a víz alatti akusztikus jeleket érzékelő hidrofonok segítségével igyekeznek megtalálni Nessie-t – vagy legalább jó társaságban tölteni a hétvégét, fizető vendégekkel.

A tó nyugati partján lévő szállás- és vendéglátóhelyeket igazgató Fraser Campbell a Guardiannek elmondta, a Loch Ness-i szörny legendája iránti megújult érdeklődés elképesztő foglalási rohamhoz vezetett az idei nyári szezonban. Miközben a térség vállalkozásait a szörnyeteg mítosza tartja életben, a Skót-felföld továbbra is a Brexit hatásait nyögi, továbbá az elnéptelenedés és a megélhetési válság is sújtja az ott élőket.

A Loch Ness-i szörny fantáziarajza és a tó partján fekvő Urquhart vára
photo_camera A Loch Ness-i szörny fantáziarajza és a tó partján fekvő Urquhart vára Fotó: VICTOR HABBICK VISIONS/SCIENCE P/Science Photo Library

Pedig Campbell szerint a régió jóval többet tud nyújtani a látogatóknak: ott található az Egyesült Királyság legmagasabb hegycsúcsa, az 1345 méter magas Ben Nevis, valamint az ország legkiterjedtebb édesvízi területei is.

A Loch Ness-i szörny 1933-ban, az Inverness Courier nevű lap beszámolójával vált ismerté, a következő években pedig már világszerte hallhattak a legendáról. A Loch Ness-i Nyomozóirodát az 1960-as években hozták létre, és ennek munkatársai végezték el a tó eddigi legnagyobb felmérését 1972-ben.

A legutóbbi nagyobb kutatás 2018-ban történt, amikor skót, angol, dán és új-zélandi egyetemek összefogásával DNS-vizsgálatot végeztek a tóban szokatlan, a korábbi leírásoknak megfelelő fajok után kutatva. Ez a vizsgálat később nemcsak a szörny létezését zárta ki, de azt is, hogy bármilyen nagytestű állat élne a tóban.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás