Sikoltozó utasok, alacsonyan szálló háztetők: ítéletidőt hozott magával a lehűlés Nyugat-Európába

2023.08.29. · majom

Egy mallorcai repülőjáraton nagy riadalmat, a szigeten pedig komoly károkat okozott a tegnapi vihar.

link Forrás

Több száz alkalommal riasztották a tűzoltókat, a csaknem száz km/órás szél tetőszerkezeteket bontott meg, bútorokat sodort el, az eső pedig elöntötte az utcákat.

link Forrás

A vihart az extrém hőséget felváltó hirtelen lehűlés okozta. A vihar vasárnap érte el a Mediterráneum térségét, pálmafákat csavart ki és hajókat rongált meg. A front hatására a hőmérséklet mintegy 10 fokkal csökken ott, ahova elér a vihar. Mallorcán egy mérőállomás adatai szerint fél óra alatt 45 mm eső esett, kétszer annyi, mint egy átlagos augusztusi hónapban.

München környékére tegnap heves jégeső csapott le. Németország déli részén ma is a legfelsőbb, vörös riasztás van érvényben viharra, Nyugat-Ausztriában, Olaszország északi részén és Svájcban ugyanez van érvényben.

link Forrás

A Crisis24 szerint narancssárga riasztást adtak ki Ausztria nyugati részére, Bosznia-Hercegovinára, Horvátország nagy részére, Korzikára, Németország többi részére, Magyarországra, Olaszország középső részére, Koszovóra, Montenegróra, Szerbiára, Szlovákia déli részére és Szlovéniára.

link Forrás

Németországban utcákat és házakat öntött el a víz, Bad Bayersoienben 150 házat rongált meg az áradás. Kissing Aichach-Friedbergben egy idősotthonból 100 lakót kellett kimenekíteni.

photo_camera Megrongálódott tetőket javítanak Bad Bayersoienben Fotó: PETER KNEFFEL/dpa Picture-Alliance via AFP

Ausztriában az áradások miatt több vonalon leállt a vasúti közeledés, több helyen földcsuszamlások is előfordultak. Az Alpokban a korábbi rekordmagas hőmérsékletet hirtelen lehűlés váltotta fel, a magasabban fekvő területeken hó is hullott, az alacsonyabban fekvő részeket pedig elöntötte a víz.

photo_camera Elöntött pajta Ausztriában Fotó: JFK/AFP

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás