Eltűnt a hó az Alpok gleccsereiről

2023.08.27. · tudomány

Megviseli az Alpok gleccsereit a több mint két hete tartó európai hőséghullám. Svájcban egyes helyeken már 3500 méter körüli magasságban is eltűnt a jeget védő hótakaró, és a helyzet Ausztriában sem jobb. Az idei állapot a tavalyi rekordmértékű gleccserolvadás után ismét rávilágít a klímaváltozás drámai hatásaira.

„A hóhatár jelenleg nagyon magasan van. A gleccserek elveszítik fehér takarójukat, a táplálékot, ami viszonylag egészségesen tartaná őket nagy magasságokban. A tavalyi extrém olvadás után nem mondhatjuk, hogy mindez példátlan. De nagyon ritka” – nyilatkozta a Qubitnek Matthias Huss, a svájci GLAMOS gleccsermonitorozó program vezetője. Eddig csak egyszer történt meg, hogy az Aletsch gleccser felett 3463 méteres magasságban található Jungfraujochon, ahol több mint 100 éve végeznek méréseket, teljesen eltűnt a hótakaró. „Most úgy tűnik, hogy már megint majdnem ott tartunk” – írta a kutató.

Az elmúlt 10 évben jelentősen visszahúzódott svájci Rhone gleccser idén augusztusban
photo_camera Az elmúlt 10 évben jelentősen visszahúzódott svájci Rhone gleccseren egy gramm hó sincs augusztus végén Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH Zürich) gleccserkutató professzora és a Fribourg-i Egyetem Földtudományi Tanszékének tudományos főmunkatársa májusban adott hosszabb interjút a Qubitnek, amiben a 2022-es, szélsőséges mértékű olvadásról, a gleccserek monitorozásáról és eltűnésük hatásairól beszélt. Tavaly a svájci gleccserek elvesztették a fennmaradó jégtérfogatuk 6 százalékát, és félő, hogy a most még példátlannak számító 2022-es év néhány évtized múlva normálissá válik.

Huss már májusban figyelmeztetett arra, hogy a sokéves átlag alatt alakuló téli hómennyiség nem teremt ideális kiindulási helyzetet az idei olvadási szezon előtt. A gleccsert borító hó a napsugárzás visszaverésével mérsékli az olvadást és eltakarja az alatta lévő, sötétebb gleccserjeget. Normális esetben a gleccserek magasabban fekvő területein egész évben megmarad a télen és tavasszal rájuk hulló hótakaró. A több év alatt felgyülemlő, firnné (jeges hóvá) alakuló hó idővel glecserjéggé válik, és ez legalább részben pótolja az alacsonyabban található részek olvadásaiból adódó veszteségeket.

Kilátás a Zermatt felett 3883 méteren található Klein Matterhornról a félig hómentes gleccserekre
photo_camera Kilátás a svájci Zermatt felett 3883 méteren található Klein Matterhornról a félig hómentes gleccserekre 2023. augusztus 25-én Fotó: Zermatt Bergbahnen

Ehelyett az Alpok legnagyobb gleccserének számító Aletsch a legmagasabb régiók kivételével szinte teljesen hómentes, Zermattban pedig 3800 méteres magasságban is elolvadt néhány helyen a gleccserekről a hó. Ausztria egyes 3000 méter körül fekvő gleccserein a tavaszi hóesések miatt június elejére közel 3 méternyi hótakaró halmozódott fel.

A Hintertuxon található Tuxerfernerhang gleccser augusztus 25-én
photo_camera Az ausztriai Hintertuxon található Tuxerfernerhang gleccser augusztus 25-én Fotó: Zillertaler Gletscherbahn GmbH

Emellett július végén és augusztus elején az átlagosnál hűvösebb volt az időjárás az Alpokban, így 2000-2500 méter felett Svájcban és Ausztriában is több helyen hó esett. De ez sem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy a Kaprun feletti Kitzsteinhorn hegyen fekvő Schmiedingerkees, valamint a hintertuxi Tuxerfernerhang gleccserek ne veszítsék el hótakarójuk túlnyomó részét augusztus végére.

A Kitzsteinhorn Schmiedingerkees gleccsere szinte teljesen hómentes augusztus 25-én
photo_camera A Kitzsteinhorn Schmiedingerkees gleccsere szinte teljesen hómentes augusztus 25-én Fotó: Gletscherbahnen Kaprun AG

Kérdésünkre, hogy miként viszonyul eddig az idén nyári olvadás a tavalyihoz, Huss úgy reagált, hogy „jelenleg hiányosak az ismereteink, mert csak néhány helyen végeztük el a méréseket, és a teljes, szeptember közepi felmérés fogja számszerűsíteni a gleccserek veszteségeit. Azt viszont már most el tudjuk mondani, hogy a 2022-es rekord nem dől meg idén, abban az évben a veszteségek extrémebbek voltak.” A gleccserkutató szerint az idei olvadás mértéke a 2022-t megelőző évek között így is az egyik legkiugróbbnak számítana.

120 ezer éve most van a legmelegebb

A globális átlaghőmérséklet júliusban 16,95 fok volt az európai Copernicus Klímaváltozási program szerint, ami nagyjából 1,5 fokkal magasabb az ipari forradalom előtti átlagnál. 2023 júliusa ezzel szinte biztosan a legmelegebb hónapnak számít a Földön az elmúlt 120 ezer évben, a jelenlegi holocént megelőző interglaciális periódus, az Eemian óta.

A kiugró augusztusi globális átlaghőmérséklet miatt Zeke Hausfather amerikai éghajlatkutató szerint arra is egyre több esély van , hogy a 2023-as év legyen a legmelegebb a mérések kezdete óta. Ennek hátterében elsősorban az emberi tevékenységgel légkörbe kerülő üvegházhatású gázok, valamint az El Niño/Déli oszcilláció éghajlati jelenség El Niño fázisa állnak. Ráadásul az erősödő El Nino miatt 2024 várhatóan még melegebb lesz, mint 2023.

A történeti átlagnál jelenleg 1 fokkal magasabb az óceánok tengerfelszíni hőmérséklete
photo_camera A történeti átlagnál jelenleg 1 fokkal magasabb az óceánok tengerfelszíni hőmérséklete Fotó: Climate Reanalyzer/NOAA

Az utóbbi időszakban fokozott figyelem irányult az óceánok tengerfelszíni hőmérséklete (sea surface temperature, SST), ami május óta soha nem látott rekordokat dönt. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal adatai szerint jelenleg a 60. északi és a déli szélesség között az óceánok középhőmérséklete 21,1 fok, ami közel egy fokkal haladja meg az 1982 és 2011 közötti átlagot. Ezen belül különösen kiugró az Észak-Atlanti-óceán hőmérséklete, ami több mint egy fokkal lépi túl a történeti átlagot.

Eközben a déli félgömbön, ahol most tél van, az antarktiszi tengeri jég kiterjedése továbbra is rekordalacsony az ilyenkor szokásoshoz képest. Ahogy korábban éghajlatkutatók és gleccserkutatók segítségével összefoglaltuk, a tengeri jég fontos szerepet játszik az antarktiszi jégtakaró egyes területeinek stabilizálásában, és a sarkkutatók nagy erőkkel vizsgálják, hogy mi állhat a mostani anomália hátterében.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás