25 perzselő fotó a Föld valaha mért legforróbb júliusáról

2023.07.22. · tudomány

A klímaváltozás elszabadult – figyelmeztet az ENSZ. Az idei a valaha volt legmelegebb július a Földön – állítja Michael E. Mann, a Pennsylvaniai Egyetem elismert éghajlatkutatója. Jó úton járunk afelé, hogy a 2023-as legyen a legforróbb nyár a mérések kezdete óta – jelenti a Berkeley Earth nevű szervezet, amely a hőmérsékleti adatok elemzését végzi a klímatudósoknak.

Közben halljuk, hogy itt az El Niño, érezzük is a bőrünkön, olvassuk, hogy az Antarktisz körüli jég rekordalacsony szinten van, már tudjuk, hogy mennyi áldozatot követeltek Európában a tavaly nyári hőhullámok (közel 62 ezren haltak meg), de az MTA kutatói azt is felvázolták, hogy nézhet ki a jövő trópusi Magyarországa, ha nem történnek érdemi lépések a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Bár a júliusi hőség elsősorban az északi féltekét érinti, az éghajlatváltozás hatása még délen is érezhető ilyenkor. Uruguayban, ahol júniustól szeptemberig tart a tél, az ország közel kétharmadát vízzel ellátó tározó, a Paso Severino júliusban kapacitásának 2 százalékára esett vissza a szokatlanul meleg időjárás okozta szárazság miatt. A főváros, Montevideo közelében található Floridában még egy olyan híd is előbukkant, amit 30 évig folyamatosan víz borított.

photo_camera Fotó: EITAN ABRAMOVICH/AFP

Az amerikai kontinens északi felén már igazi forróság van. Az arizonai Phoenixben már több mint 20 napja folyamatosan 43 Celsius-fok fölött van a hőmérséklet, és az előrejelzések szerint az augusztusba is átnyúlik majd a kegyetlen hőhullám. Kedden 118 Fahrenheit-fokkal, vagyis közel 48 Celsius-fokkal dőlt meg a helyi melegrekord.

Az arizonai Phoenixben július 18-án 48 Celsius-fokot mértek.
photo_camera Fotó: PATRICK T. FALLON/AFP

A 190-es főút mellett, a kaliforniai Death Valley Nemzeti Parkban tábla figyelmeztet az extrém hőségre. Itt a napokban 53 Celsius-fokot is mértek, ami azonban még mindig nem rekord – 1913-ban közel 57 fokot rögzítettek a helyszínen.

A szélsőséges hőségre figyemeztető tábla a 190-es főút mellett a Death Valley Nemzeti Parkban Kaliforniában, 2023. július 16-án.
photo_camera Fotó: RONDA CHURCHILL/AFP

A dél-spanyolországi Málagától 70 kilométerre fekvő Fuente de Piedra lagúnába minden évben több ezer flamingó érkezik fészket rakni, de idén a vízzel együtt ők elpártoltak a helyszíntől.

photo_camera Fotó: JORGE GUERRERO/AFP

Az észak-spanyolországi Aguilar de Campoo tározóban a megszokott 250 köbhektométer körüli víz helyett július 17-én 67 köbhektométert jegyeztek fel.

photo_camera Fotó: CESAR MANSO/AFP

A kontinentális Franciaország legdélebbi csücskében, Pyrénées-Orientales megyében sárgásbarnába borult a táj a júliusi szárazság miatt.

photo_camera Fotó: JC MILHET/Hans Lucas via AFP

Az Elba folyó vízállása a kelet-németországi Szászországban, Drezda városánál a szokásos 2 méter helyett 64 centiméteren állt az alábbi fotó készítésekor, július 5-én, de azóta még tovább esett, 50 cm körül áll.

photo_camera Fotó: ROBERT MICHAEL/dpa Picture-Alliance via AFP

Hollandiát is érinti az aszály, Nijmegennél, a Waal folyó mellékágán már nem sok választja el az úszóházakat a szárazföldre épített rokonaiktól.

photo_camera Fotó: ROBIN VAN LONKHUIJSEN/ANP via AFP

Aszály sújtja továbbá Lengyelország nyugati részét, a lengyel mezőgazdaság központját is. Ez itt Skrzatusz falu tava lenne.

photo_camera Fotó: OMAR MARQUES/Anadolu Agency via AFP

Törökország európai részén, Kırklareliben kapacitásának 5 százalékára esett vissza a Kazandere-gát víztározója, így most marhák legelnek a területen.

photo_camera Fotó: OZGUN TIRAN/Anadolu Agency via AFP

Szíria északi részén, Rakkától nem messze halászhajók rekedtek az alacsony vizű Eufrátesz medrében. A helyiek szerint rá sem lehet ismerni a folyóra, mióta Törökország elkezdte a korlátozni az Eufrátesz folyását Szíria felé.

photo_camera Fotó: DELIL SOULEIMAN/AFP

Irak déli részén, a Tigris folyó árterén döglött halak lepték el a kiszáradó lápok partjait.

photo_camera Fotó: ASAAD NIAZI/AFP

Eközben az országot újra porviharok sújtják, amelyek előfordulását szintén gyakoribbá teszi a klímaváltozás. (Az alábbi képen a tavaly májusi bagdadi porvihar látható.)

photo_camera Fotó: MORTADA EMAD/Middle East Images via AFP

Tokióban 150 éves rekordot döntött meg az évszázados júliusi átlaghőmérséklethez képest 7 Celsius-fokkal magasabb értékekkel járó hőhullám, a fővárostól nem messze, Kumagajában pedig a 40 fokot is megközelítette az időjárás.

photo_camera Fotó: KOHEI CHOJI/The Yomiuri Shimbun via AFP

A perzselő napsugárzás ellen sokféleképp lehet védekezni. Pekingben a lehető legnagyobb bőrfelületet fedő ruházat dívik, az arcukat pedig leginkább kalapokkal, napellenzőkkel, ernyőkkel vagy arcmaszkokkal védik Kínában.

photo_camera Fotó: JADE GAO/AFP

Kevésbé jó ötlet nagy kánikulában félmeztelenül járkálni, mint ahogy ez, az AFP képügynökség leírása szerint taxira váró pekingi férfi tette.

photo_camera Fotó: GREG BAKER/AFP

Az északkelet-indiai Kolkatában nem ritka az utcai fürdőzés. A 15 milliós nagyvárosban nemrég mérték az elmúlt 50 év legforróbb éjszakai hőmérsékletét (31,2 Celsius-fok), de a nappali hőség is kibírhatatlan: a magas páratartalom miatt a 38 fokos meleg is 50 foknak érződhet.

photo_camera Fotó: SUDIPTA DAS/NurPhoto via AFP

Az észak-libanoni Nahr el-Báred menekülttáborban palesztin gyerekek töltik meg az utcán felállított medencét, miután a helyi hőhullámot áramkimaradások súlyosbítják.

photo_camera Fotó: MAJDI FATHI/NurPhoto via AFP

A görög elnöki őrség tagjainak, az evzonoknak a kánikulában is mozdulatlanul kell állniuk az athéni Syntagma téren, ezért a katonaság segít nekik a 40 fokot is meghaladó hőség alapszintű kezelésében.

photo_camera Fotó: NICOLAS ECONOMOU/NurPhoto via AFP

Magyarországon is küszöbön a 40 fok, Budapesten minden párakapunak megörülnek a turisták.

photo_camera Fotó: ARPAD KURUCZ/Anadolu Agency via AFP

A forróságot természetesen imával sem lehet kivédeni, de a képen látható apáca a divatérzékét sem veszítette el ernyőjével a vatikáni Szent Péter téren.

photo_camera Fotó: TIZIANA FABI/AFP

De Rómában többféleképp is lehűtheti magát az ember, például beledughatja a fejét a Piazza del Popolo szökőkútjának vizébe. Az olasz fővárosban kedden mért 41,8 Celsius-fokkal megdőlt az abszolút melegrekord, több mint egy egész fokkal túlszárnyalva a tavaly júniusi 40,7 fokot.

photo_camera Fotó: TIZIANA FABI/AFP

A római kánikulát a város kutyanegyedében is nehéz kibekkelni.

photo_camera Fotó: TIZIANA FABI/AFP

Persze a dél-spanyolországi Andalúziában sem lehet sokkal jobb border collie-nak lenni.

photo_camera Fotó: JORGE GUERRERO/AFP

És nem szabad elfelejteni, hogy az embereken túl az állatokat is sújtja az aszály és a hőség – a legelő marhák például nem jutnak megfelelő, tápláló növényekhez.

photo_camera Fotó: BERND WUSTNECK/dpa Picture-Alliance via AFP

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás