Furcsa megjelenésű aranytojást találtak Alaszka közelében a tengerfenéken

2023.09.06. · tudomány

A Seascape Alaska 5 expedíció keretében vizsgálják jelenleg az Alaszka menti tengerfeneket, itt találtak egy rejtélyes, egyelőre ismeretlen eredetű aranytojásra hasonlító héjszerűséget. A távvezérelt tengeralattjáró eszközzel megfigyelt majd felszínre hozott furcsa képződményt jelenleg az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) munkatársai vizsgálják.

Az aranytojásként hivatkozott vázat több mint 3 kilométeres mélységben fedezte fel az expedíciós jármű, ami a sziklás tengerfeneket térképezte fel. Mivel a furcsa képződményről a kutatók semmit nem tudtak, helyszíni vizsgálatba kezdtek a járműre szerelt robotkarok segítségével, előzetesen pedig azt feltételezték, hogy a tojásban valamilyen élőlény lakhat vagy lakhatott korábban.

link Forrás

Az IFL Science beszámolója szerint a kutatók több elméletet is felállítottak már arról, hogy mi lehet a rejtélyes aranyhéj. Előfordulhat, hogy egy tengeri szivacs maradványairól van szó vagy egy tojáshüvelyről, a pontos válasz viszont még nem áll rendelkezésre.

A furcsa aranytojás immár földi körülmények között, miután a NOAA által vezetett expedícióban felszínre hozták.
photo_camera A furcsa aranytojás immár földi körülmények között, miután a NOAA által vezetett expedícióban felszínre hozták. Fotó: NOAA

A tojásszerűséget a járműbe épített robotkarral sikerült felszippantani és később a felszínre hozni biztonságosan, így most további vizsgálatoknak vetik alá, immár laboratóriumi körülmények között.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás