Egyelőre a kutatók sem tudják, hogy mi lehet a rejtélyes kék trutyi a tengerfenéken

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

A Karib-tenger élővilágának vizsgálata során bukkantak rá egy zselés állagúnak tűnő kék organizmusra a tengerfeneket egy távirányítós eszközzel vizsgáló kutatók. A megfigyelés során csak azt tudták megállapítani, hogy nem kőről van szó, de azt, hogy pontosan micsoda, egyelőre nem tudják megmondani.

A Voyage to the Ridge 2022 expedíció felvételei között jó minőségű képek és videók találhatók az organizmusról, amely lehetséges, hogy egy újabb korall, szivacs vagy zsákállat (előgerinchúros), amit korábban még nem fedeztek fel.

A tengerfenéken mozdulatlan organizmusról egyelőre a kutatók sem tudják, hogy micsodaFotó: NOAA Ocean Exploration

Augusztus 30-án az amerikai Virgin-szigetek egyikét, a St. Croix-t körülvevő tengerfenéken találtak több rejtélyes kék lényt. A vízfelszín alatt 400-600 méterrel élő organizmus mozdulatlan volt a megfigyelés alatt.

A feltárást végző kutatók a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) Okeanos Explorer nevű kutatóhajójának fedélzetéről irányították a távirányítású járművet, amely már négy hónapja vizsgálja az Atlanti-óceán északi vizeinek élővilágát.

Az organizmus vizsgálata egyelőre a felvételek alapján zajlik, ha így nem járnak sikerrel, akkor a jövőben mintavételre is szükség lesz a faj azonosításához, írja a Live Science. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: