Hosszú hajú, ülve eltemetett, ezeréves múmiát találtak Peru fővárosának kellős közepén

2023.09.08. · tudomány

Ezeréves múmiát tártak fel perui régészek az ország fővárosának, Limának egyik lakónegyedében. A Miraflores nevű körzetben található régészeti lelőhelyen, Huaca Pucllanában kerámia edényeket, textíliákat és számos más tárgyat is találtak a különös múmia mellett.

A régészcsoport vezetője, Mirella Ganoza a Reutersnek elmondta, a múmia egy felnőtt embert takar, akit ülő helyzetben, behajlított lábakkal temettek el, illetve csaknem teljesen ép állkapoccsal és hosszú hajjal találtak rá.

Az egyén ráadásul valószínűleg a Peru középső partvidékén kialakult Ichma-kultúra kezdetén, a 11-12. század fordulóján élt, vagyis még azelőtt, hogy az inkák megérkeztek a területre.

photo_camera Fotó: CRIS BOURONCLE/AFP

A régészek Pandora szelencéjeként tekintenek a Huaca Pucllana lelőhelyre: rengeteg maradványt, múmiát és áldozati tárgyat találtak már itt, de még nagyon sok mindent rejthet.

„Nagyon érdekesek találom, hogy Miraflores szívében, a város közepén, modern épületekkel és építkezésekkel körülvéve még mindig fennmaradt egy fontos helyszín, a Huaca Pucllana szertartási központ” – mondta Ganoza. A tízmillió lakossal rendelkező Lima különböző részein a régészek szerint kb. 400 huaca, vagyis régészeti romokat rejtő hely található.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás