Van egy agyterület, ami imádja a zsírban tocsogó, kalóriadús finomságokat
- Link másolása
- X (Twitter)
- Tumblr
A zsíros, cukros ételek sokakat csábítanak el, egy, a Journal of Neuroscience-ben megjelent kutatás pedig most némi magyarázattal szolgál arra, hogy mi lehet ennek az oka. A turmixok és zsíros ételek, bár nem kimondottan egészségesek, a mérhető agyi aktivitások alapján stimulálnak egy agyterületet, ami arra ösztönzi a gazdáját, hogy szerezze meg, vagy szerezzen be még a kalóriabombából.
Az orbitofrontális kéreg egy régiójában jelentkezik a hatása annak, ha kalóriadús, zsíros élelmiszereket fogyaszt valaki. De ezt a területet nem az íz, hanem a szájban kialakuló selymes érzet ingerelheti a kutatás szerint, írja a Nature. Ezt pedig leginkább az étel zsírtartalma befolyásolja, ráadásul úgy fest, van, aki érzékenyebb erre az ingerre.
Kutatók először különböző zsírtartalmú turmixokat készítettek, amiket disznónyelvek között vizsgáltak. Aszerint rangsorolták az italokat, hogy milyen a súrlódás a nyelvek között, ebből következtettek rá, hogy mennyire lehet selymes a szájérzet a fogyasztás során.
Ezt követően 22 önkéntessel tesztelték az eredményeket. Kikérték a véleményüket az egyes italokról és a résztvevők licitálhattak rá, hogy melyik italért mennyit lennének hajlandók fizetni. Nemcsak a szubjektív véleményt értékelték, agyi képalkotó vizsgálatokkal az orbitofrontális kéreg, az agy jutalmazóközpontjának aktivitását is ellenőrizték. Az itt tapasztalható mintázatok tükrözték a licitálási hajlandóságot.
Ugyancsak ezekkel a kísérleti személyekkel egy másik vizsgálatot is elvégeztek, amiben azonban különböző zsírtartalmú curry-ket kínáltak nekik, majd ellenőrizték, hogy melyik ételből mennyi fogyott el. Az eredmények egybecsengtek a turmixos tapasztalatokkal: azok, akiknek az orbitofrontális kérge érzékenyebb volt a zsír kiváltotta kellemes szájérzetre, előszeretettel választottak zsírosabb falatokat a curry-s étkezésnél is.
A kísérlet gyakorlati jelentőségét a kutatók abban látják, hogy ha azonosítják, miért vonzók a zsíros ételek, azzal segíthetnek az alacsonyabb kalóriatartalmú ételek fejlesztésében, amik támogathatják a fogyást és megfékezhetik a túlevést.
Kapcsolódó cikkek a Qubiten:
Magas zsír- és kalóriatartalmú ételek fogyasztásával alig 2 hét alatt elveszíthető a kontroll az éhségérzet felett
Az agy és a gyomor közötti kapcsolatot zavarja meg a túlzott kalóriabevitel, az asztrociták érzéketlenné válnak a test jelzéseire.
Luxusgyorskaja zacskóból: aki gyűlöli az evést, annak ez lesz a kedvenc étele
Az angol Huel (human fuel) zacskós ételei egészségesek, táplálók és környezetkímélők, de sosem nyernének Michelin-csillagot. A vállalat nem gasztronómiai élményként, hanem megoldásra váró problémaként tekint az evésre. Egy hétig teszteltem az instant készételeiket, és ha ez az étkezés jövője, én nem félek tőle.
A nyugati típusú étrend rossz hatással van az agytevékenységre
Ausztrál kutatók egy friss felmérése szerint azok, akik a nyugati típusú étrendet követték, már egy hét után rosszabbul teljesítettek a memóriateszteken, és közvetlenül a főétkezések befejezése után jobban kívánták az egészségtelen ételeket.