Magyar csillagász vezetésével találtak rá a legősibb szupermasszív fekete lyukra

2023.11.07. · tudomány

A Harvard Egyetem és a Smithsonian Intézet Asztrofizikai Központjának kutatócsoportja a Földtől mintegy 13,2 milliárd fényév távolságban fekvő UHZ1 lajstromszámú galaxisban a világegyetem legkorábbi szakaszából származó szupermasszív fekete lyukat fedezett fel – olvasható az amerikai űrügynökség, a NASA hétfői közleményében.

A kutatócsoportot vezető Bogdán Ákos asztrofizikus és kollégái a röntgen-tartományban dolgozó Chandra űrtávcsővel (Chandra X-ray Observatory) végzett gravitációs lencsézéssel vizsgálták a 3,5 milliárd fényévnyire található Abell 2744 galaxishalmaz irányában látható UHZ1 galaxist, amelyről első körben megállapították, hogy egyike a legősibb kozmikus formációknak.

A világegyetem legelső szupermasszív fekete lyukának feltételezett pozíciója a Chandra és a James Webb űrteleszkópok felvételei alapján
photo_camera A világegyetem legelső szupermasszív fekete lyukának feltételezett pozíciója a Chandra és a James Webb űrteleszkópok felvételei alapján Fotó: Space Telescope Science Institut/NASA, ESA, CSA, R. Bezanson (PITT PACC), I. Labbe (CAS), and A. Pagan (STScI)

A magyar asztrofizikus vezette kutatócsoport – a Nature Astronomy folyóiratban november 6-án megjelent tanulmányban részletesen ismertetett – első eredményei szerint az UHZ1 közepén található szupermasszív fekete lyuk nagyjából 10 és 100 millió naptömegű lehet, és vélhetően gigászi gázfelhők összeütközése során jött létre. Így ez lehet az első, mindeddig csak teoretikusan feltételezett úgynevezett rendkívüli méretű fekete lyuk (outsize black hole), amelyet sikerült megfigyelni.

Az elmúlt két évtizedben a legrangosabb németországi és amerikai egyetemeken és tudományos intézményekben dolgozó, a nemzetközi élvonalhoz tartozó Bogdán a 2010-es szupernóva-kutatásai nyomán vált világszinten ismert és elismert asztrofizikussá.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás