A Dominikai Köztársaság létrehozza a világ első ámbráscet-rezervátumát

2023.11.14. · tudomány

A Dominikai Köztársaság miniszterelnöke, Roosevelt Skerrit jelentette be, hogy a sziget nyugati partjainál lévő, mintegy 800 négyzetkilométeres területen betiltják a kereskedelmi célú bálnahalászatot és a nagyobb hajók közlekedését, írja a BBC. Minderre azért van szükség, mert a terület a veszélyeztetett ámbráscetek kedvelt találkozóhelye, sok emlős pedig itt nevelgeti utódait is.

Skerrit a köztársaság értékes polgárainak nevezte azt a mintegy 200 ámbráscetet (Physeter macrocephalus), ami a partok mellett él. Véleménye szerint az állatok már jóval az emberek előtt otthonuknak tekintették ezeket a tengereket, ezért döntöttek úgy, hogy biztosítják számukra az élőhelyük védelmét.

Az ámbráscetek a világon szinte bárhol felbukkanhatnak: a hatalmas állatokat megfigyelték már a sarkkörök és az Egyenlítő környékén egyaránt. A dominikai partvidék viszont egész évben menedéket kínál a bálnáknak.

Ezt erősíti az új szabályozás, ami a kereskedelmi célú halászatot tiltja a térségben, ugyanakkor a fenntartható, kisüzemi halászatot engedélyezi. Emellett korlátozzák a környék hajózását is, így a turisták ugyan megtekinthetik a bálnákat vagy akár úszkálhatnak is velük, erre kevesebb lehetőség lesz a jövőben.

A nagyobb hajók számára pedig óceáni folyosókat jelölnek ki, ezek az útvonalak elkerülik az ámbráscetek által látogatott vízeket.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás