Kínai rakéta lehetett a Holdba csapódó rejtélyes objektum

2023.11.17. · tudomány

2022. március 4-én egy ismeretlen eredetű objektum zuhant a Hold felszínére. Eredetileg azt feltételezték, hogy egy Falcon 9 rakéta első fokozata csapódhatott be (a SpaceX rakétájával Starlink-műholdakat szállítottak ekkoriban az űrbe), de a kilövési adatok ellenőrzésével ezt gyorsan ki tudták zárni.

Az Arizonai Egyetem, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) és más kutatóintézetek szakértői most olyan bizonyítékokat találtak, amelyek erősen arra utalnak, hogy a WE0913A kódnéven bejegyzett becsapódási eseményt egy kínai gyorsítórakéta okozta, amelyet egy ismeretlen tárggyal szereltek fel.

A kettős kráter helyszíne a becsapódás előtt és után
photo_camera A kettős kráter helyszíne a becsapódás előtt és után Forrás: The Planetary Science Journal

A kutatók a kilövések visszakövetésével megállapították, hogy a kínai űrprogram Csang-o–5-T1 küldetésének gyorsítórakétája zuhant le, amit 2014 októberében indítottak, hogy teszteljék egy szonda Holdra küldésének és a holdkőzetekből származó minta kinyerésének megvalósíthatóságát. Mint utóbb kiderült, a vizsgálatot végző kutatók már a becsapódás előtt hét évvel is nyomon követték a rakétát, így bőven rendelkeztek róla adatokkal.

Azt is megfigyelték, hogy a becsapódó rakéta szokatlanul viselkedett, miközben a felszín felé zuhant. A fénygörbéjének vizsgálata kimutatta, hogy a kínai rakéta más gyorsítórakétákkal ellentétben alig-alig imbolygott, ami azért furcsa, mert ezek a boosterek általában aszimmetrikusak, mivel az üres burkolatuk egyik oldalára helyezik fel a nehéz hajtóművet.

A Csang-o 5 holdszondát szállító Hosszú Menetelés 3C szállítórakéta startja 2014. október 24-én a kínai szecsuán tartományból. Ennek a rakétának az egyik fokozata csapódhat 2022. március 4-én a Holdba.
photo_camera A Csang-o–5 holdszondát szállító Hosszú Menetelés 3C szállítórakéta startja 2014. október 24-én a kínai Szecsuán tartományból Fotó: HU QINGMING/Imaginechina via AFP

Az ingadozás hiánya tehát arra utal, hogy a kínai mérnökök a hajtóművel szembeni oldalra valami mást is a burkolatra erősítettek, hogy kiegyensúlyozzák a súlyeloszlást. A kutatók nem tudták megfejteni, hogy lehetett-e valamilyen funkciója ennek a másik objektumnak, vagy csak nehezékként szolgált, de akárhogy is: ez okozta a kettős kráter kialakulását.

A kutatásra egyelőre nem érkezett reakció kínai oldalról.