Megvan az OpenAI új vezére, miközben a régit, Sam Altmant befogadta a Microsoft

2023.11.20. · TECH

Miközben az OpenAI bejelentette, hogy megtalálta a napokban elküldött vezérigazgató, Sam Altman (egyelőre ideiglenes) helyettesét a Twitch nevű streaming és videómegosztó platform társalapítója, Emmett Shear személyében, Altman már új otthonra is talált – egykori cége legnagyobb befektetőjénél, a Microsoftnál kötött ki.

Emmett Shear a Manifest 2023 konferencián, 2023 szeptemberében
photo_camera Emmett Shear a Manifest 2023 konferencián, 2023 szeptemberében Fotó: Wikimedia Commons / Nikita Sokolsky

A ChatGPT atyjaként is ismert Altmant pénteken rúgták ki az általa alapított és öt éven át vezetett OpenAI-tól, miután a cég igazgatótanácsa közölte, hogy nem bíznak már a vezetői képességében. A viharos hétvégén még tárgyalások folytak Altman esetleges visszatéréséről, de végül ő és egyik társa, Greg Brockman is a Microsoftnál kötött ki.

link Forrás

Brockman szombaton az X-en (korábban: Twitter) írt posztot a kirúgás részleteiről. Ezek szerint egy másik társalapító, Ilya Sutskever pénteken ráírt Altmanre, hogy lesz egy értekezlet a Google Meeten, amin – Brockman kivételével – az egész igazgatótanács részt vesz, és végül itt közölték a hírt a vezérigazatóval, röviddel azelőtt, hogy megjelent az OpenAI közleménye. Brockmannel szintén Google Meeten közölték, hogy eltávolítják őt az igazgatótanácsból, de az ő munkájára továbbra is számítanak a cégen belül. A vállalat vezetőségét a közlemény kiadásával egy időben tájékoztatták a fejleményekről – kivéve Mira Muratit, az ideiglenesen megbízott új vezetőt, aki előző este értesült a hírről.

(A Google Meet azért fontos, vagy legalábbis vicces eleme a történetnek, mert az OpenAI már több mint 10 milliárdos támogatást kapott legnagyobb partnerétől, a Microsofttól, amely cég saját videóhívásra alkalmas programjába, a Teamsbe is beépítette már az OpenAI mesterséges intelligenciáját – az X közönsége ezért jót mulatott azon, hogy még a Microsofthoz bekötött AI-cég is a Google alkalmazását használja.)

Greg Brockman (balra) és Sam Altman (középen) a TechCrunch 2019-es konferenciáján
photo_camera Greg Brockman (balra) és Sam Altman (középen) a TechCrunch 2019-es konferenciáján Fotó: STEVE JENNINGS/Getty Images via AFP

„Továbbra is elkötelezettek vagyunk az OpenAI-jal való partnerségünk mellett, és (...) alig várjuk, hogy megismerjük Emmett Sheart és az OAI új vezetőségét, és együtt dolgozhassunk velük. Továbbá rendkívül izgatottan osztjuk meg a hírt, hogy Sam Altman és Greg Brockman más kollégákkal együtt csatlakozik a Microsofthoz, hogy egy új, fejlett AI-kutatócsoportot vezessenek. Alig várjuk, hogy gyorsan léphessünk, hogy biztosítsuk nekik a sikerükhöz szükséges erőforrásokat” – írta Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója az X-en hétfő reggel.

A Microsoft továbbra is az OpenAI kizárólagos felhőpartnere, vagyis a gigacég felhőszolgáltatásai működtetik az OpenAI összes munkafolyamatát, a ChatGPT-től a kutatási és tesztelési feladatokig. A két cég ráadásul együtt dolgozott a Microsoft két új terméke, az Azure Maia 100 nevű AI-chip és az Azure Cobalt 100 nevű mikroprocesszor fejlesztésén – ezek a gyorsabb és energiahatékonyabb felhőszolgáltatást hivatottak biztosítani, vagyis például azt, hogy egyszerre többen és gyorsabban tudják használni a ChatGPT-t vagy a Binget.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás