Majdnem ezerszeres a különbség a legszegényebb és a leggazdagabb magyar jövedelme között

2023.11.28. · gazdaság

„A leggazdagabb magyaroknak két hónapra jut annyi, mint a legszegényebbeknek egész évre” – írta a 444.hu november 16-án, miután megjelentek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai a 2022-es jövedelmi viszonyokról.

photo_camera Grafika: Qubit

Az viszont nem egyértelmű, hogy kinek milyen jövedelme tartozik ebbe bele. Ha például egy négytagú háztartásban az apa és az anya is keres 400-400 ezer forintot, akkor a családnak 7,2 millió forint jövedelme van egy évben, de azt hány felé kell osztani, kétfelé vagy négyfelé? A KSH nekünk küldött tájékoztatása szerint: „az egyes jövedelmek esetében nem előfordulást veszünk figyelembe, vagyis a 0 éves gyermek is beleszámítódik, továbbá nincsenek súlyozva sem az egyes háztartás tagok. Így minél több az eltartott gyermek, annál kevesebb az egy főre jutó jövedelem a háztartásban.”

Azaz lehet, hogy egy-egy családtag jó keresőnek tűnik, de ha egy, kettő vagy akár több gyerek van a háztartásban, akkor már egyáltalán nem biztos, hogy a legfelső jövedelmi ötödbe fognak tartozni.

Fontos, hogy a KSH nemcsak a munkajövedelmeket, hanem a társadalmi jövedelmeket (GYED, GYES, nyugdíj, stb.) és a tőkejövedelmeket (osztalék, lakáskiadás, stb.) is beszámítja a jövedelmek közé.

A KSH korábbi adataiból az derül ki, hogy az egyes jövedelmi ötödökben mekkora az átlagos jövedelem. Ez pedig képes elfedni a szórást és így a társadalmi valóságot. Azt megtudtuk tehát, hogy például a legfelső jövedelmi ötödbe tartozó szűk kétmillió ember jövedelmének átlaga nagyjából 6 millió forint, de azt nem, hogy hol van a belépési küszöb a legfelső jövedelmi ötödbe.

Az alsó négy ötödben valószínűleg nagyjából egyenlően növekszik a jövedelem, hiszen nullánál kevesebbet senki nem keres. A felső jövedelmi ötödben viszont a határ a csillagos ég, és a legjobban kereső néhány ezer ember képes az egész jövedelmi ötöd átlagát nagyon magasra emelni.

Mennyi az annyi?

A KSH-val folytatott levelezésünkből megtudtuk, hogyan alakulnak az egyes jövedelmi ötödök határértékei, azaz hogy mennyi volt egy főre eső jövedelem a legszegényebb és a leggazdagabb magyar háztartásban 2022-ben. Persze mind a legszegényebbek, mind a leggazdagabbak körében kieshetnek emberek a vizsgálatból, hiszen pont ezekben a rétegekben a legnehezebb tisztán látni. Valószínűleg ezzel együtt is jó képet ad a magyar jövedelemeloszlásról, hogy ki mekkora egy főre eső jövedelemmel melyik jövedelmi csoportba tartozott 2022-ben Magyarországon.

photo_camera Grafika: Qubit

Tehát ha valakinek a háztartásában az egy főre jutó éves jövedelem 2022-ben elérte a 2 864 804 forintot, akkor ő és a vele egy háztartásban élők már biztosan a legfelső jövedelmi ötödhöz tartoztak. Az pedig rejtély marad, hogy a 61 millió forintos egy főre eső jövedelem vajon hány fős családban jött össze, mint ahogy az is, hogy miként lehet évi 72 ezer forint jövedelemből megélni.

photo_camera Grafika: Qubit

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás