Mit keresett egy szarmata az ókori Kelet-Angliában?

2023.12.20. · tudomány

A kelet-angiai Cambridgeshire megyében egy útépítés alapozásánál került felszínre egy fiatal férfi csontváza. Az archeogenetikai vizsgálat szerint az időszámítási szerinti III. században élt ifjú nem a szigetország őslakosaihoz, de nem is a hódító rómaik többségéhez tartozott.

A Current Biology folyóiratban december 19-én megjelent tanulmány szerint a szakirodalomban az Offord Cluny 203645 néven szereplő ifjú a perzsa nyelvű lovas nomádok Fekete-tenger menti szálláshelyéről került a Római birodalom másik végébe – írja a BBC.

A Cambridgeshire-ben előkerült Offord Cluny 203645 néven lajstromozott ókori férfi
photo_camera A Cambridgeshire-ben előkerült Offord Cluny 203645 néven lajstromozott ókori férfi Fotó: MOLA Headland Industry

Az időszámítás szerinti III. században a mai Skóciától egészen a Fekete-tengerig terjeszkedő Római birodalom soknemzetűségét bizonyító vizsgálat szerint Offord a mai dél-oroszországi sztyeppéken született. Ezt egyértelművé teszik a Marina Silva, a londoni Ősi Genomikai Laboratórium kutatója által a csontmaradványokból kinyert és elemzett DNS-töredékek.

A Durhami Egyetem kutatói által végzett vizsgálatok szerint Offord már felnőtt korában került Britanniába. Fogainak izotópvizsgálata arról árulkodik, hogy élete első felében a sztyeppi nomádság alapeledelének számító kölesféléken élt, és csak később váltott az ókori nyugat-európaiak gabona alapú étrendjére.

Offord Cluny 203645 életútja a Currant Biology folyóiratban 2023. december 19-én megjelent tanulmány ábráján
photo_camera Offord Cluny 203645 életútja a Currant Biology folyóiratban 2023. december 19-én megjelent tanulmány ábráján Forrás: Current Biology

A bizonyítékok arra utalnak, hogy Offord alighanem egy szarmata harcos fia, illetve rabszolgája lehetett, ami azért is valószínű, mert az ekkoriban római zsoldba szegődő szarmata lovasság is része volt a Britanniában állomásozó birodalmi haderőnek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás