Itt az extrém hideg ellenszere: a jegesmedveszőr-utánzatból készült pulóver

2023.12.22. · TECH

Kínai kutatók készítettek olyan speciális szövetet, ami a jegesmedvék aljszőrének tulajdonságaival rendelkezik. Ez a gyakorlatban nagyjából annyit jelent, hogy kiváló hőszigetelőként védi meg a belőle készült ruhadarab a viselőjét az extrém hidegtől, miközben könnyű és rugalmas marad, ráadásul a szennyeződéseknek és az igénybevételnek is ellenáll, írja a New Scientist.

A mesterséges szövet szerkezetének mintegy 90 százaléka levegő, a nagy porozitású szövetszálaknak és az alacsony sűrűségű anyagnak köszönhetően pedig a belőle készült pulóverek nem csak melegek, hanem könnyűek is.

Az anyagot egy 10 ezer ciklusos tesztelésnek is alávetették, a szövet pedig ezután is megőrizte eredeti rugalmasságát és formáját. A mérések szerint egyetlen szövetszál akár 500 gramm tömeg megtartására képes, és eredeti méretének akár 1600 százalékára nyújtható alakvesztés vagy szakadás nélkül.

A csodaszövetből készült pulóverek vastagsága így kb. egyötöde egy hasonló szigetelési tulajdonságokkal rendelkező anyagnak. Ez lehetővé teszi, hogy taktikai felszerelést, katonai vagy akár űrruházatot készítsenek belőle a jövőben.

A jegesmedveszőr-utánzat viszont nem aratott egyöntetű sikert. A technológia bírálói szerint eleve kevés adat támasztja alá, hogy az anyag valóban megfelel a vele szemben támasztott igen magas elvárásoknak. Másrészt nem látják bizonyítottnak azt sem, hogy az anyag önmagában képes garantálni azokat az előnyöket, amiket egy jegesmedve megtapasztal a saját bundájában. A szőr szigetelőképessége ugyanis részben abból adódik, hogy korlátozott áteresztőképessége megakadályozza a hővesztést.