Csúszik a következő Holdra szállás

Az új menetrend szerint 2024 helyett 2025 szeptemberében indul meg az Artemis II, a program emberes missziója. Az emberes küldetésben az űrhajósok egy Orion MPCV űrhajón Hold körüli pályára állnak, majd szabad visszatérési pálya használatával térnek vissza a Földre. Ezzel az Orion lesz 1971 óta az első személyzettel rendelkező űrhajó, amely túllépi az alacsony Föld körüli pályát.

A NASA egy évvel későbbre, 2026-ra időzítette az új Holdra szállás időpontját is. A tervek szerint ekkor két űrhajós a SpaceX leszállóegységével az égitest déli sarkának közelében érik majd el a felszínt. A négytagú legénységből csak ketten, Christina Koch és Victor Glover vesznek részt a felszíni küldetésekben. A hivatal kiemeli, hogy ezzel Koch lesz az első nő, Glover pedig az első színes bőrű űrhajós, aki a Holdon jár.

Az Artemis II küldetés űrhajósai: Christina Hammock Koch, Reid Wiseman (ülve), Victor Glover és Jeremy Hansen
photo_camera Az Artemis II küldetés űrhajósai: Christina Hammock Koch, Reid Wiseman (ülve), Victor Glover és Jeremy Hansen Fotó: Josh Valcarcel – NASA – John/NASA – Johnson Space Center

Tanultak az Artemis I-ből

A misszió negyedik, szintén emberes részét 2028 szeptemberére tervezik, ekkor a Space Launch System rakétával és egy Orion űrhajóval a legénység mind a négy tagja részt vesz, egyúttal ez lesz az első alkalom, hogy az Európai Űrügynökség egy űrhajósa is a Holdra szállhat.

Jim Free, az Artemis-program vezetője szerint az eredeti menetrend nehezen lett volna tartható, a küldetések sikeréhez pedig még sok fejlesztésre lesz szükség az űrruháktól kezdve a hajtóművekig, ráadásul a sikeresnek elkönyvelt, egyelőre ember nélküli Artemis-I tanulságait is fel kell dolgozniuk, hogy a lehető legkevesebb kockázattal járjon, amikor már emberes küldetést indítanak a Holdhoz, majd magára a Holdra.