Bemutatták az Artemis II legénységét, több mint ötven év után ez a négy asztronauta juthat el újra a Holdra

2023.04.04. · tudomány

Az Amerikai és a Kanadai Űrügynökség közösen szervezett Artemis II expedíciójában négy asztronauta vesz személyesen részt, de ezrek munkáját képviselik majd a világűrben – mondta Bill Nelson, a NASA igazgatója a hétfői, április 3-ai sajtóeseményen, ahol bemutatták az űrhajósokat, akik 2025-ben az Orion űrhajón közelítik majd meg a Holdat. A két ország együttműködésében tapasztalt szakemberek jutnak el a Holdra, feladatuk pedig az lesz, hogy előkészítsék a terepet a további, hosszabb missziók számára.

Az Artemis II küldetés űrhajósai: Christina Hammock Koch, Reid Wiseman (ülve), Victor Glover és Jeremy Hansen
photo_camera Az Artemis II küldetés űrhajósai (balról jobbra): Christina Hammock Koch, Reid Wiseman (ülve), Victor Glover (hátul) és Jeremy Hansen Fotó: Josh Valcarcel – NASA – John/NASA – Johnson Space Center

Az amerikai Reid Wiseman, Victor Glover és Christina Hammock Koch, valamint a kanadai Jeremy Hansen utaznak majd együtt. Wiesman a parancsnoki feladatokat látja el, Glover a pilóta, Koch és Hansen pedig missziós specialisták. Az amerikaiak már mind tapasztalt űrhajósok, fejenként legalább 160 nap űrrepülési tapasztalattal. Hansen viszont újoncnak számít ebből a szempontból, írja a NASA.

Több mint 50 év után ők lesznek az első emberek, akik megközelítik a Holdat és egyben az Artemis II misszióban jut el először nő, illetve színesbőrű személy is az égitesthez. A Kanadai Űrügynökség (CSA) emellett kiemelte, hogy a küldetés számukra is nagy jelentőséggel bír: kanadai is most először vesz részt ilyen fontos expedícióban.

link Forrás

Az Orion űrhajó legénységének feladatai közé tartozik számos kísérlet elvégzése, eszköztesztelések, valamint ők tehetik le az alapjait annak, hogy később a Hold vagy akár a Mars felszíne is élhetővé váljon az emberek számára. Ha a misszió sikeres lesz, a NASA szerint elkezdhetnek abban is gondolkodni, hogy hogyan küldjenek embereket a következő állomásra, a Marsra. Ezt 2040-re szeretnék elérni, írja a Science Alert.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás