Egy kutatás szerint rosszabb a tinédzserek mentális egészsége, ha több testvérük van

01.16. · tudomány

Ha nem is sokkal, de egy nem rég publikált kutatás szerint kimutathatóan rosszabb a mentális egészsége azoknak a kamaszoknak, akiknek sok testvére van, azokhoz képest, akiknek maximum egy, írja a Guardian. A tanulmány készítői amerikai és kínai tinédzsereket vontak be a kutatásba, hogy megvizsgálják, milyen hátrányokkal járhatnak a testvérkapcsolatok a korábban már megismert előnyökön túl.

Az ugyanis ismert, hogy azok, akiknek testvérei vannak, általában jobban kijönnek más gyerekekkel az óvodában és más oktatási intézményekben, valamint körükben a válások száma is alacsonyabb.

A friss eredmények szerint viszont árnyoldala is van a nagycsaládos életnek. A megkérdezett 9100 amerikai és 9400 kínai 14 éves kamasz eredményei alapján megállapítható, hogy az egykék és a maximum egy testvérrel rendelkezők jobb mentális egészségnek örvendenek. Mindezt a kutatók részben a szülői figyelem megosztottságával magyarázzák.

Könnyen belátható az, hogy amikor új gyermek érkezik a családba, akkor a szülők figyelme még több gyermek között oszlik meg, és mindegyiknek kevesebb jut belőle, mint korábban. A mentális egészségre gyakorolt negatív hatás a vizsgálat eredményei alapján még erősebb akkor, ha korban egymáshoz közel eső testvérekről van szó.

Ugyanakkor fontos megjegyezni azt is, hogy a legjobb mentális egészségű fiatalok gyakorlatilag egytől egyig a legjobb szocioökonómiai státuszú családokból kerültek ki. Az Egyesült Államokban ezek a családok általában 1, maximum 2 gyermeket nevelnek, Kínában pedig főleg az egygyermekes családmodell terjedt el ebben a társadalmi osztályban.

A kutatási eredmények ráadásul ellentmondanak egy 2016-os norvég kutatás megállapításainak. A 8 évvel ezelőtt publikált tanulmányban több mint 100 ezer gyermeket vizsgáltak, körükben egyértelműen megállapították, hogy a nagyobb családban élő fiataloknak jobb a mentális egészsége, mint a kis családok gyerekeinek.