Pléh Csaba: A ChatGPT csak kettest kapna, ha nálam vizsgázna

Pléh Csaba a pszichológia, a kognitív tudomány, a nyelvészet és a filozófia kiemelkedő alakja, akinek munkássága számos kutatási irány és kutatóműhely számára volt inspiráló, és aki a CEU professzoraként a Határtalan Tudás tudományos sorozat elindításában is markáns szerepet játszott. A beszélgetés kiindulópontja a történetiség szerepe a pszichológiában, a pszichológiatörténet-írás tudományos haszna, érdekessége. Megismerhetjük Pléh Csaba elgondolásait az egyén és a társas létezés, a tudományos igazság relativizálása, a mesterséges intelligencia kérdéseiről és a társadalomtudományi megértés korlátairól.

Hogyan lehetséges, hogy egy-egy tudományos felvetés akár évszázadok múlva is ösztöni a kísérleti pszichológiát? Egyéni sorsunk és életünk valóban a másokkal való interakcióink lenyomata? Lehet-e relativizálni a tudományos igazságokat, valóban létezhet-e egyszerre többfajta igazság? Hogyan segítheti az emberi megismerést a gépi tanulás? Mik ennek a jelenlegi korlátai? Hogyan konfabulál a ChatGPT? És vajon félreértették-e a társadalmat a modern társadalomtudományok? Mért nem kell az embereknek a demokrácia? És 2024-ben hogyan versenyezhet az USA elnökségéért két hülyén viselkedő, csúnya öregember?

A Határtalan tudásban, a CEU és a Qubit közös podcastjának legújabb adásában Pléh Csaba akadémikussal, kongintív kutatóval, a CEU professzorával Fábri György, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar docense, a Határtalan tudás program tudománykommunikációs vezetője beszélgetett.

Pléh Csaba akadémikus, kognitív tudós, az MTA elnökjelöltje, aki korábban főtitkár-helyettesi posztot is betöltött
photo_camera Pléh Csaba akadémikus egy Határtalan tudás eseményen, a CEU-n 2019-ben Fotó: Végel Dániel

Hallgasd alább:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

Hallgass bele ezekbe is:

link Forrás
link Forrás
link Forrás