Ürge-Vorsatz Diána: Képmutató volt a dubaji klímacsúcs, de legalább az egész világ odafigyelt rá

Történelmi megegyezés született a fosszilis tüzelőanyagok kivezetésről a december 12-én befejeződött dubaji klímakonferencián (COP28), miközben maga az esemény minden eddiginél magasabb károsanyag-kibocsátással járt, és számos botrány is kisérte. Ürge-Vorsatz Diána éghajlatkutatót, a klímacsúcs résztvevőjét a tapasztalatairól kérdeztük.

Elbuktuk-e már a másfélfokos klímacélt? Mit érnek a mostani bejelentések? Felgyorsítják-e az országok ebben a kritikus évtizedben a kibocsátáscsökkentést? Vajon átlagemberként mennyire van értelme szelektív szemétgyűjtéssel, közösségi közlekedéssel, a fosszilis energiaforrások mellőzésével részt venni a klímaharcban, ha egyébként az emberiség 10 százaléka felel a kibocsátások 50 százalékáért? Lehet-e rendszerszintű változtatásokat elérni egyénileg? Mit lehetett abból érzékelni, hogy rekordszámú részvevő, köztük több mint 2500 olajlobbista vett részt az eseményen? És valóban annyira túlhűtötték a dubaji szállodákat, hogy mobil radiátorokkal kellett melegíteni a szobákat?

Ürge-Vorsatz Diána a Qubit stúdiójában 2023. december 19-én
photo_camera Ürge-Vorsatz Diána a Qubit stúdiójában 2023. december 19-én Fotó: Qubit

A Határtalan tudásban, a CEU és a Qubit közös podcastjának legújabb adásában Ürge-Vorsatz Diána éghajlatkutatóval, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) alelnökével, a CEU professzorával a dubaji klímacsúcsról Vajna Tamás és Tóth András kollégáink beszélgettek.

Hallgasd alább:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

Hallgass bele ezekbe is:

link Forrás
link Forrás
link Forrás