Annyi vízjeget talált az ESA szondája a Marson, ami felolvadva az egész bolygót több méter mélységű óceánnal borítaná

Az Európai Űrügynökség (ESA) veterán Mars Express űrszondájának MARSIS radarja minden korábbinál jelentősebb mennyiségű vízjeget észlelt mélyen a felszín alatt a Mars egyenlítőjének közelében – írja a Live Science.

Az ESA hivatalos közleménye szerint akkora mennyiségű jégről van szó, amely felolvadva 1,5-2,7 méter átlagmélységű vízóceánnal borítaná be az egész bolygót.
A Mars Express szondája másfél évtizede már észlelt ismeretlen összetételű lerakódásokat a Medusae Fossae Formation (MFF) nevű, több több száz kilométer kiterjedésű és több kilométer átlagmagasságú felszíni formációban.

A Mars egyenlítőjénél felfedezett, jelentős mennyiségű vízjeget tartalmazó lerakódások a Mars Express küldetés radarképén
photo_camera A Mars egyenlítőjénél felfedezett, jelentős mennyiségű vízjeget tartalmazó lerakódások a Mars Express küldetés radarképén Fotó: ESA Mars Express

A most felfedezett több száz méter vastagságú kőkeménnyé cementálódott porréteggel fedett, a szélerózió miatt erősen szennyezett vízjég-lerakódások a felszín alatt mintegy 3,7 kilométeres mélységig terjednek, ezért az első kommentárok szerint a jövőbeli emberes küldetéseknek nem lesz egyszerű dolga, ha a legénység tagjai a máskülönben könnyen megközelíthető forrásból akarnának vizet nyerni.

A Qubiten pár napja részleteztük azokat a kutatási eredményeket, amelyek szerint az elmúlt 2 milliárd évben a feltételezett eggyel szemben összesen hét nagy éghajlati átmenet történt a Marson, és akadtak olyan tartós időszakok, amikor rengeteg víz folyt a bolygó felszínén.