Van még remény arra, hogy magához tér a japán holdszonda

Ahogy arról a Qubiten is beszámoltunk, a japán SLIM szonda magyar idő szerint péntek délután sikeresen landolt a Holdon, egy kisebb problémát leszámítva – mivel a napelemei nem tudták energiával ellátni az eszközt, be kellett kapcsolni az akkumulátort, amivel azonban csak néhány órán keresztül tud működni.

A japán űrügynökség (JAXA) hétfőn adott friss tájékoztatást a küldetésről, miközben a kutatók a szonda által küldött adatokat elemzik. Mint írják: „A landolás után nem tudtuk megerősíteni a napelemek energiatermelését. Az akkumulátort 12 százalékos töltöttségnél (a terveknek megfelelően) leállítottuk, hogy elkerüljük annak a lehetőségét, hogy a túlterhelés miatt nem tudjuk később újraindítani.” Így összesen két és fél órán át volt működőképes a SLIM a Holdon.

Viszont mivel a telemetriás adatok alapján a szonda napelemei nyugat felé néznek, a JAXA szerint „ha a napfény nyugatról éri majd a holdfelszínt, van esély arra, hogy elkezdjenek áramot termelni”.

A rövid akkumulátoros működés arra jó volt, hogy az adatok és a képek átérjenek a földi irányítóközpontba, így a japán űrkutatók most ezek feldolgozásán munkálkodnak. Mint írják, a hét vége felé tervezik bejelenteni a SLIM küldetés státuszát.

A szonda a Holdon (illusztráció)
photo_camera A szonda a Holdon (illusztráció) Illusztráció: JAXA

A sikeres landolással az már biztossá vált, hogy Japán az ötödik olyan ország, amelyik leszállt a Holdra, a Szovjetunió (és Oroszország), az Egyesült Államok, Kína és India után.

Az adatok elemzéséből az is hamarosan kiderülhet, hogy ezen felül is sikerült-e történelmi tettet véghez vinnie Japánnak, azaz sikerült-e a precíziós landolás. A SLIM ugyanis az első olyan küldetés, amely a kiszemelt célponthoz képest 100 méteren belül próbált landolni, a hasonló misszióknál megszokott több kilométeres pontosság helyett.

A leszállóegység (amely két holdjáróját két méteres magasságból engedte le a felszínre) a Shioli-kráterben landolt, ami azért különleges helyszín, mert feltételezések szerint itt a felszínen is elérhető a holdkéreg belső rétege, a köpeny, így az itt gyűjtött minták kulcsfontosságúak lehetnek a Hold és a Föld eredetének tanulmányozásában. A küldetés során azt is igyekeznek feltárni, hogy a Hold lehetséges vízkészletét miként tudják majd hasznosítani az emberek a jövőben tervezett holdbázisokon.