A multivitaminok segíthetnek a memória védelmében

01.25. · tudomány

Egy több mint 5000 fő vizsgálatára kiterjedő átfogó kutatás szerint azok, akik napi rendszerességgel fogyasztanak multivitaminokat, tovább megőrizhetik a kognitív funkcióikat és az epizodikus memóriájukat. Utóbbi akár a demenciák és az Alzheimer-kór elkerülésében is kulcsfontosságú lehet.

Közel 600 ember bevonásával egy kétéves vizsgálatot folytattak, amiben 60 év fölötti felnőttek kognitív funkcióit elemezték. A kutatás résztvevőit csoportokra osztották, egy részük multivitamint, mások kakaókivonatot vagy ezek kombinációját kapta, míg voltak olyanok is, akik csak placebót.

Statisztikailag szignifikáns különbséget mutattak ki a vitaminfogyasztók és a placebót kapó személyek között az epizodikus memóriát vizsgáló teszten, írja a ScienceAlert. Ugyan ez még önmagában nem elegendő az ok-okozati kapcsolat felállítására, az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett tanulmány szerint mindenképpen érdemes tovább vizsgálni az eredményt.

Főleg úgy, hogy további több mint 4 ezer személy eredményeit is elemezték egy metaanalízisben a kutatók, és ezek a korábbi tanulmányok is arra jutottak, hogy a multivitamin készítmények segíthetnek a kognitív funkciók megtartásában.